CPB: coalitiemotie heeft geen effect op groei
De motie van de regeringsfracties om de miljoenennota 2005 voor ruim 1 miljard te vertimmeren heeft „geen noemenswaardige effecten" op economische groei, werkgelegenheid en inflatie. Ook de koopkrachteffecten zijn „nihil". Het financieringstekort valt door de voorstellen een heel klein beetje lager uit.
Het Centraal Planbureau concludeert dit woensdag in een onderzoek naar de effecten van het coalitievoorstel. Het CPB ging aan het rekenen op verzoek van vice–premier Zalm, nadat fractieleider Halsema van GroenLinks daar tijdens de algemene beschouwingen op had aangedrongen.
CDA, VVD en D66 willen een aantal bezuinigingen van het kabinet terugdraaien. Ze willen onder meer het grijs kenteken in stand houden en de VUT– en prepensioeningrepen iets verzachten. Ook willen ze dat een ontslagvergoeding voor WW’ers mogelijk blijft.
De drie fracties dekken hun voorstellen financieel door maar liefst 21 doorgaans kleine wijzigingen in de begroting aan te brengen. Het gaat merendeels om fiscale verschuivingen.
Zalm zal woensdagmiddag tijdens de algemene beschouwingen laten weten wat het kabinet van de coalitieplannen vindt. Hij heeft al laten doorschemeren dat hij er geen messen over gaat trekken. Waarschijnlijk zal hij wel kritiek hebben op onderdelen van de dekking.