Economie

AEX doet opnieuw stapje terug

De Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag opnieuw een stapje terug. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten kleine verliezen zien. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de bezorgdheid over het economische herstel bleven zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.

ANP
10 July 2020 09:09Gewijzigd op 16 November 2020 19:50

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 565,79 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 756,42 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Biotechnoloog Galapagos sloot de rij in de AEX met een min van 1,5 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML gingen aan kop met winsten van rond 1 procent na een positief handelsbericht van de Taiwanese chipmaker TSMC.

ING behoorde ook tot de kopgroep bij de hoofdfondsen met een plus van 0,9 procent. De bank gaat een kwart van de 170 kantoren in Nederland sluiten. Daar zouden evenzoveel servicepunten voor in de plaats moeten komen. Er zouden geen gedwongen ontslagen vallen. Volgens Ruud van Dusschoten, bestuursvoorzitter van ING Nederland heeft de coronacrisis „een al langer lopend plan van de bank bespoedigd”.

Air France-KLM klom een fractie in de MidKap. De vakbonden hebben bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor de steun aan luchtvaartmaatschappij KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel. Volgens de bonden zijn met name de dwingende arbeidsvoorwaardelijke condities in strijd met internationale verdragen.

Carlsberg won ruim 4 procent in Kopenhagen na een goed ontvangen handelsupdate. De Deense bierbrouwer ziet een herstel van de verkopen in China. Het concern doet vanwege de coronapandemie nog geen voorspellingen voor het hele jaar. In Amsterdam won concurrent Heineken 0,2 procent.

In Frankfurt won Wirecard 3 procent. De Duitse autoriteiten doen nu ook onderzoek naar mogelijke witwasserij door bestuurders van de Duitse betalingsverwerker. De verdenking van witwassen komt bovenop de onderzoeken naar boekhoudfraude, vervalsing en marktmanipulatie bij Wirecard, dat faillissement heeft aangevraagd.

De euro was 1,1269 dollar waard, tegen 1,1296 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 38,78 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 41,62 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer