Geldprobleem dreigt voor zorgverzekeraars
Het ziet ernaar uit dat particuliere zorgverzekeraars volgend jaar een financieel probleem krijgen door de nieuwe manier van afrekenen die minister Hoogervorst van Volksgezondheid dan wil invoeren. Voorzitter H. Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zei dinsdag in Den Haag dat het om een eenmalige kostenstijging van honderden miljoenen gaat.
Afhankelijk van de financiële positie van de verzekeraars zou dat kunnen leiden tot een nog niet voorziene premieverhoging voor particulier verzekerden.
Zorgverzekeraars betalen op dit moment één keer per maand de rekeningen van ziekenhuizen. Vanaf volgend jaar is het echter de bedoeling dat ziekenhuizen pas aan het eind van een behandeling (een zogeheten diagnose-behandelcombinatie, of dbc) een rekening indienen.
Voor de ziekenfondsen is dat geen probleem, dat geld komt uit de ziekenfondskas. Maar bij particuliere verzekeraars ligt dat anders. Een maand geleden bleek dat de Pensioen- & Verzekeringskamer eist dat zij aan het eind van 2005 een reservering van 600 miljoen euro op de bank hebben voor de behandelingen die pas in 2006 betaald worden. Volgens Wiegel is de sector daar niet op voorbereid.
Het gaat om een eenmalige reservering, omdat vanaf 2006 een heel nieuw verzekeringsstelsel wordt ingevoerd. Als het nieuwe declaratiesysteem in 2006 ingevoerd zou worden, zou er volgens ZN geen probleem zijn. Dan zouden de verzekeraars met de Pensioen- & Verzekeringskamer kunnen afspreken dat ze de te maken reservering over een langere periode opbouwen. „Ons advies aan de minister is dan ook om vast te houden aan de huidige afrekensystematiek van de ziekenhuizen.”
De nieuwe manier van afrekenen wordt ingevoerd om het op termijn mogelijk te maken dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar kunnen onderhandelen over de prijs. Vanaf volgend jaar is dat mogelijk voor 10 procent van de handelingen.
Wiegel herhaalde daarnaast dat het volgens de zorgverzekeraars technisch en administratief niet haalbaar is de no-claim voor huisartsenbezoek volgend jaar al in te voeren. De Landelijke Huisartsenvereniging heeft daarover ook al aan de bel getrokken. Maar in tegenstelling tot de huisartsen is ZN in principe wel voorstander van de invoering van de no-claimregeling.