Politiek

‘Topambtenaren Curaçao krijgen uitstel op geëiste loonskorting’

Goedverdienende topambtenaren op Curaçao, die soms meer dan 1 miljoen Antilliaanse gulden verdienen, worden pas veel later op hun inkomen gekort dan de lager betaalde mensen in overheidsdienst, zoals vuilnisophalers en onderwijzers. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) bevestigde een opmerking hierover van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak tijdens een debat.

ANP
1 July 2020 17:03Gewijzigd op 16 November 2020 19:44

De SP’er hekelt dat de regering van Curaçao haar eigen bestuurders ontziet en baalt ervan dat Nederland hiervan nu de schuld krijgt. Curaçao, Aruba en Sint Maarten moeten onder meer 12,5 procent korten op de lonen van het (semi-) overheidspersoneel als zij in aanmerking willen komen voor nieuwe financiële steun van Nederland. Op Curaçao zijn onlusten uitgebroken tegen de verlaging van de lonen. De SP’er kreeg een brief onder ogen waaruit blijkt dat de topambtenaren uitstel krijgen van deze korting voor de duur van één tot twee jaar.

Knops voelt met de lagere ambtenaren mee, maar stelt dat het een keuze is van de regering van Curaçao om rijke ambtenaren te ontzien. In de voorwaarden heeft Nederland volgens hem niet bepaald hoe de korting van 12,5 procent op de totale loonsom wordt doorgevoerd. Dat is aan de regeringen van de eilanden zelf. „Het is hun eigen verantwoordelijkheid, ook om andere soms lastige keuzes te maken”, zei Knops. De Kamer is voor steun aan de drie landen in het koninkrijk, maar ze willen wel dat het geld op de goede plekken terechtkomt.

Knops begrijpt dat de gevraagde maatregelen veel vergen maar zei dat ze zullen leiden tot een gezondere, meer weerbare economie. Juist in de coronacrisis is het volgens de staatssecretaris het moment voor de eilanden om ingrepen, waar al lang over wordt gesproken, door te voeren. Zo zouden de drie landen er financieel veel beter voor staan als iedereen die belasting moet betalen, zoals rijken en bedrijven, dat ook echt doet. Maar ook hier is het een keuze van de landen zelf om de inning goed te organiseren.

Nederland wil graag helpen met kennis en kunde, maar ook dat is aan de landen om hiervoor te kiezen, zei Knops. Hij wees erop dat er al lang wordt gesproken over meer landbouw op de eilanden, maar dat er niet veel gebeurt. „Ik ben teleurgesteld over de uitvoering. Er zit meer potentieel in dan nu benut wordt.”

Knops benadrukte dat noodhulp, zoals voedselpakketten voor de armsten, wel zonder voorwaarden wordt verstrekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer