Duitse export gaat zwaar gebukt onder crisis
De Duitse export heeft duidelijk te lijden onder de coronacrisis. In april zakte de uitvoer van de grootste economie van Europa met 24 procent vergeleken met een maand eerder, zo meldde het Duitse federale statistiekbureau. De Duitse import nam in april met 16,5 procent af.
Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, werden veel Duitse bedrijven gesloten terwijl ook Duitse exportmarkten elders in Europa op slot gingen. Economen hadden al wel verwacht dat de situatie verder zou verslechteren omdat in het tweede kwartaal van het jaar het volledige effect van de lockdownmaatregelen zou worden gevoeld. Zij rekenden in doorsnee op een daling van de export in april met 15,8 procent.
In maart was al sprake van een exportdaling van bijna 12 procent. Dat was volgens het statistiekbureau de grootste exportkrimp op maandbasis sinds het begin van de metingen in 1990.
Kenners van ING bestempelen april als de „slechtste maand ooit”. Daarbij is in twee maanden het Duitse handelsoverschot zo goed als verdwenen. De kenners zien ook een lichtpuntje. Zo lijkt het ergste achter de rug. De maand mei zou volgens ING wel eens de beste maand ooit kunnen zijn, aangezien veel cijfers op maandbasis worden gemeld.
Ook in de exportsector zal sprake zijn van een tijdelijke opleving. ING waarschuwt echter voor de structurele uitdagingen, zoals de handelsspanningen, de brexit en de wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen die alles bij elkaar niet veel goeds voorspellen voor de vooruitzichten op middellange termijn. „Een opleving in de komende maanden betekent niet hetzelfde als een terugkeer naar de normale situatie”, zo klinkt het.