Binnenland

Koetsencollectie onder de hamer

Een particuliere collectie van meer dan 300 vaak eeuwenoude koetsen gaat verloren. De koetsen van het Rijtuigen- en Rariteitenmuseum La Diligence in Heerlen worden in november geveild.

ANP
24 September 2004 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:40
HEERLEN – Een particuliere collectie van meer dan 300 vaak eeuwenoude koetsen gaat verloren. De koetsen van het Rijtuigen en Rariteitenmuseum La Diligence in Heerlen worden in november geveild. Foto ANP
HEERLEN – Een particuliere collectie van meer dan 300 vaak eeuwenoude koetsen gaat verloren. De koetsen van het Rijtuigen en Rariteitenmuseum La Diligence in Heerlen worden in november geveild. Foto ANP

De koetsen zijn sinds 1973 verzameld door C. van Tilburg, eigenaar van een discotheek. In 1993 bouwde hij naast zijn discotheek een groot museum, dat moest uitgroeien tot het Koetsenmuseum van Europa. Door het overlijden van Tilburg in mei ging dat niet door. De weduwe van Van Tilburg liet donderdag weten geen andere mogelijkheid te zien dan de collectie op 19 en 20 november te laten veilen.

De stijlvolle gebouwen op het landgoed bevatten een schat aan rijtuigen, van koninklijk karos tot uitvaartkoets. Het museum omvat ook een verzameling bokkenwagens, hondenkarren, duwsleeën, oldtimers en miniatuurrijtuigen. Daarnaast is er een rariteitenkabinet. Daarin zijn allerlei gebruiksvoorwerpen opgenomen die te maken hebben met het reizen in lang vervlogen tijden. In totaal bevat het kabinet meer dan 2000 voorwerpen.

Op 26 januari 1973 opende Van Tilburg een cafeetje aan de Zandweg in Heerlen. Door zijn voorliefde voor koetsen en andere rijtuigen kocht hij een koets als decoratie voor zijn bedrijf. Tevens werd er nog een koets aangeschaft voor het rijden van bruidsparen.

Sindsdien stroopte Van Tilburg antiekmarkten af en verzamelde hij een schat aan rariteiten en koetsen.

Weduwe R. van Tilburg zegt het „heel erg jammer” te vinden dat alles moet worden verkocht. Maar omdat zowel museum als discotheek gesloten is, heeft zij geen inkomsten meer. „Het doet heel veel pijn”, zei ze. Er is volgens haar wel gesproken met de gemeente Heerlen, maar die had geen geld om het museum over te nemen.

De gemeente Heerlen bevestigt dit. Wel heeft de gemeente volgens een woordvoerder nog geprobeerd te bemiddelen in het zoeken naar een andere gegadigde, maar dat wilde de weduwe niet afwachten. Ze zegt het geld hard nodig te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer