Binnenland

FNV: corona-uitbraak slachterij Groenlo deel van groter probleem

Vakbond FNV wil een einde aan de situatie waarin werkgevers ook huisbaas zijn. Die combinatie leidt volgens de bond bij arbeidsmigranten tot schrijnende situaties. „Dat het probleem zeer actueel is, zie je nu bij de slachterij in Groenlo. Daar hebben 45 arbeidsmigranten, die in grote groepen bij elkaar wonen, corona opgelopen”, aldus FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

ANP
22 May 2020 11:49Gewijzigd op 16 November 2020 19:19

De zeshonderd medewerkers van slachterij Vion in Groenlo moeten twee weken thuis in quarantaine, besloot de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland na overleg met de GGD vrijdag. Bij Vion, dat in totaal 13.000 medewerkers heeft, is de helft van het personeel afkomstig uit het buitenland. Daarvan maakt een flink aantal gebruik van woonvoorzieningen via uitzendbureaus. Daardoor wonen ze vaak bij elkaar in huis.

Die problemen zijn niet nieuw, maar volgens FNV worden ze door de coronacrisis steeds zichtbaarder. Deze maand brak bijvoorbeeld het coronavirus ook al uit onder arbeidsmigranten in Velp, die met tientallen in een gebouw woonden. Ook in een vestiging van Vion in Scherpenzeel raakten 28 medewerkers besmet. Elzinga: „Arbeidsmigranten durven vaak niks te zeggen over hun woonomstandigheden, omdat ze dan door de dubbele pet van hun werkgever ook hun werk in gevaar brengen.”

Nu de problemen zo zichtbaar worden, is volgens FNV de tijd rijp om met structurele oplossingen te komen. In een rapport dat de vakbond aanbiedt aan de Tweede Kamer worden suggesties gedaan voor Europese regels, betere handhaving en het herzien van regels die het fiscaal aantrekkelijk maken om eigen werknemers ook een woning te verhuren.

De Centrale Vereniging voor de Vleesindustrie (COV) zegt dat er begin maart binnen de bedrijfstak maatregelen zijn opgesteld om het virus te beteugelen. „Dat is twee maanden goed gegaan. Er wordt gesuggereerd dat de problemen nu bij arbeidsmigranten liggen, die ook in Duitsland werken. Maar het is niet duidelijk of het een probleem uit de privésfeer is of dat het groter is. Daar plaatsen we nog steeds veel vraagtekens bij”, aldus een woordvoerder.

FNV-bestuurder John Klijn stelt dat het bij wet geregeld zou moeten zijn dat de werkgever een coronabesmetting binnen een bedrijf bekend moet maken. „Zo is er in een vestiging van Vion in Boxtel iemand overleden aan corona. Dat is niet naar buiten gebracht”, aldus Klijn. „Werkgevers moeten beter optreden en zich aan de protocollen houden, door bijvoorbeeld op halve kracht te werken en diensten te verdelen over de ochtend en avond. Het beste zou een totaal beschermend pak zijn.”

Vion was vrijdag niet beschikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer