Binnenland

Onderwijsorganisaties blij met extra coronamiljoenen

De PO-Raad en de VO-raad zijn blij dat het kabinet 500 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het onderwijs. Daarvan gaat 244 miljoen euro naar het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo om achterstanden in te halen die zijn ontstaan door de maatregelen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

ANP
15 May 2020 16:01Gewijzigd op 16 November 2020 19:15

„Het is een mooi, goed en verstandig besluit”, laat een woordvoerder van de PO-Raad weten in een eerste reactie op het nieuws vanuit Den Haag. „Ik denk dat de scholen dat goed kunnen gebruiken.” Of de uitgetrokken miljoenen voor het basisonderwijs genoeg zijn, kan de woordvoerder van de sectororganisatie voor het basisonderwijs niet zeggen. „Wij vinden het nu in elk geval niet gepast om structureel geld bij te vragen.”

Ook de VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, reageert opgetogen. „Wij zijn hier heel tevreden mee. Het is goed dat er budget komt zodat we een deel van de leerlingen die een achterstand hebben opgelopen, extra onderwijs kunnen aanbieden”, zegt een woordvoerder. „Het grootste deel dat een achterstand heeft opgelopen kan die zelf inhalen.” Of het geld genoeg is om de achterstanden te verhelpen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. „Mocht het onvoldoende zijn gaan we daar uiteraard over in gesprek met het ministerie van Onderwijs.”

De MBO Raad reageert eveneens positief. „Met de steunregeling die het kabinet ter beschikking stelt, kunnen de scholen de komende maanden maar ook daarna de nodige extra inzet realiseren om studenten met maatwerk vooruit te helpen”, laat waarnemend voorzitter Frank van Hout weten. Ook is de MBO Raad blij dat studenten bij vertraging compensatie kunnen krijgen en dat bedrijven die stages en leer-werkplekken aanbieden op extra steun kunnen rekenen.

Jan de Vries, voorzitter van CNV Onderwijs zegt: „Wij zijn blij met het maatwerk dat met deze extra subsidie mogelijk is. CNV Onderwijs vraagt het kabinet om een eenvoudige subsidieregeling, zonder veel papieren rompslomp. Daarnaast vinden wij het van belang dat de schoolteams beslissen over de besteding van de subsidiegelden, zoals ook bij de werkdrukmiddelen het geval was. Zij weten als geen ander wat goed is voor hun leerlingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer