Binnenland

’Kabinet doet afbreuk aan eigen voornemens’

Met de bezuinigingen op het hoger onderwijs doet het kabinet afbreuk aan het eigen streven te investeren in de kenniseconomie. Dat is de reactie van de universiteiten en studenten op de plannen voor bezuinigingen in het hoger onderwijs. Door de verhoging van het collegegeld gaan minder mensen studeren, vrezen ze.

ANP
21 September 2004 16:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Van de doelstelling ’een leven lang leren’ komt niets terecht als studenten die na hun dertigste aan een studie beginnen, niet meer bekostigd worden. Als universiteiten voor studenten van buiten de Europese Unie ook geen overheidsgeld meer krijgen, zal dat volgens studenten en universiteiten een rem zetten op internationalisering van het hoger onderwijs.

De vereniging van universiteiten VSNU zegt niets terug te vinden van de goede voornemens van vorig jaar om te investeren in het hoger onderwijs. Van het hogere collegegeld merken de universiteiten niets, zegt de VSNU, die becijfert dat de daling van de Rijksbijdrage per student doorzet van 5500 naar 5000 euro.

Ook LSVb–voorzitter Kim Toering stelt dat van beloofde investeringen in het hoger onderwijs niet veel terechtkomt. Ze wil dat het geld dat het ministerie terugkijgt voor de hbo–fraude, per saldo 48 miljoen euro, naar het onderwijs gaat.

Studentenorganisatie ISO maakt zich ook zorgen over het voornemen van Rutte om niet meer te betalen voor studenten die te langzaam studeren. „Ik ben bang dat in de nieuwe plannen van de staatssecretaris studenten hun studie niet af zullen maken", zegt ISO–voorzitter Madelein Hofmijster. Ook de VSNU vreest dat studenten door een stok achter de deur in de vorm van hoger collegegeld niet sneller gaan studeren, maar eerder met hun studie stoppen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst er net als de VSNU op dat de salarissen in het onderwijs nog steeds achterblijven. Daardoor zal het alleen maar moeilijker worden om nieuw personeel aan te trekken nu er een pensioengolf voor de deur staat. Algemeen beeld van de onderwijsbegroting is volgens de bond dat onderwijsminister Van der Hoeven haar mooie woorden niet in daden kan omzetten omdat ze er geen geld voor over heeft.

Volgens de Onderwijsbond CNV zijn investeringen in het onderwijs, zoals in veiligheid, een sigaar uit eigen doos die bleekjes afsteken tegen de veel hogere bezuinigingen.

De Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, grijpt de begroting nog eens aan om te protesteren tegen de bezuiniging van 100 miljoen op het gemeentelijk achterstandenbeleid en op de ID–banen in het onderwijs. Bovendien dreigt een miljoenenstrop omdat scholen volgend jaar de verantwoordelijkheid voor de eigen gebouwen krijgen zonder goede overgangsregeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer