Zoon kunstenaar Jits Bakker blij met vernieuwd beeldenpark
Voorzichtig beweegt Tibo van de Zand een gasbrander langs de contouren van een bronzen beeld op het beeldenpark Beerschoten in De Bilt. De imposante buitenexpositie van de bekende beeldend kunstenaar Jits Bakker wordt opnieuw geordend.
Het zogenoemde patineren met vuur zorgt ervoor dat de kunstwerken verkleuren, zodat ze allemaal een andere tint krijgen. Van de Zand is de zoon van de in 2014 overleden Bakker, van wie in veel wereldhoofdsteden beeldhouwwerken staan.
Wat gebeurt er nu op Beerschoten?
„We zijn bezig met een herinrichting van het park en een herschikking van de beelden, zodat het werk van Bakker beter tot zijn recht komt. Omdat de beeldentuin veel publiek trekt, zeker ook nu tijdens de crisis, wordt de toegang aangepast, de route veranderd en de beelden verplaatst, zodat het publiek een nieuwe en verrassende kijk op de kunstwerken van Bakker krijgt. Verder krijgen bezoekers via informatieborden ook meer voorlichting over de kunstenaar.”
Waarom is dit allemaal nodig?
„In 2012 werden drie grote beelden ontvreemd, waarna de collectie niet meer volledig was. Van origine omvat de kunstcollectie op Beeldenpark Beerschoten 31 van de meest iconische sculpturen van de kunstenaar. De beelden worden gezien als zijn levenswerk. Nadat er wat reuring was ontstaan over het behoud van het park, hebben alle betrokken partijen besloten tot renovatie over te gaan, waarbij niet alleen de ontbrekende werken zijn herplaatst, maar ook de omgeving spannender en informatiever wordt gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld meer rekening gehouden met informatievoorzieningen en zitgelegenheden. Ook wordt de route momenteel gewijzigd. Onder andere de toegangspoort is daarbij echt een blikvanger.
Jits Bakker heeft de sculpturen in 2009 geschonken aan de provincie Utrecht, met als doel om kunst vrij toegankelijk te maken voor de gemeenschap. De grond waarop het park is gesitueerd is in in het bezit van het Utrechts Landschap.
Wat is er bijzonder aan Jits Bakker en aan zijn sculpturen?
„Behalve dat Bakker grote wereldfaam had en heeft, is hij ook de meest bestolen beeldend kunstenaar van ons land. Nog tijdens zijn leven zijn er uit zijn tuin of uit het beeldenpark in totaal dertig beelden ontvreemd. Tot nu toe is slecht één gestolen beeld teruggevonden.
Van vrijwel alle gestolen beeldhouwwerken heeft Bakker een nieuw exemplaar gemaakt. Die worden nu geplaatst in het beeldenpark. Op dit moment staan ze er bijna allemaal. Vlak voor de officiële heropening, die dit najaar plaatsvindt, wordt het laatste werk ”Elia en de raven” neergezet.”
Bestaat er niet het gevaar van een nieuwe beeldenroof?
„Nee. Door de nieuwe inrichting kun je hier niet meer met zwaar materieel komen. En dat heb je nodig om de goed verankerde kunstwerken mee te kunnen nemen.”
In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws