Vakbond NU’91: Kom nabestaanden zorgmedewerkers tegemoet
De nabestaanden van zorgmedewerkers die aan het coronavirus zijn overleden, zouden een financiële tegemoetkoming moeten krijgen van de overheid en van ziekenhuizen. Dat wil vakbond NU’91. „Zo’n regeling is er nu nog niet. Ik denk dat er nog wel het een en ander wakker geschud moet worden, want het had er allang moeten zijn”, zegt een woordvoerder van de vakbond.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn zeker negen mensen die in de zorg werken, overleden aan het coronavirus. Bij 13.884 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen.
Het is niet bekend waar deze zorgmedewerkers het virus hebben opgelopen. Volgens NU’91 is de bescherming in elk geval nog steeds niet op orde. „Sommige mensen hebben nog steeds niet voldoende beschermingsmiddelen. Iedereen die te weinig beschermd is, loopt eerder kans op besmetting.”
Ook vakbond FNV klaagt over een gebrek aan spullen waarmee zorgmedewerkers zichzelf kunnen beschermen. „Of het nu gaat om één overlijdensgeval of om meerdere: iedere overleden zorgmedewerker door corona is er eentje te veel. Helemaal als die voorkomen hadden kunnen worden met voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is een schande dat mensen hun leven in de waagschaal stellen en dat onze overheid hen hierbij onvoldoende beschermt.”,
CNV Zorg & Welzijn roept de politiek om op goed na te denken over versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Dit kan namelijk „grote gevolgen hebben voor aanhoudende overbelasting en risico’s voor zorgpersoneel, zeker omdat nog lang niet alle eigenschappen van het virus bekend zijn.”
De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) noemt het bericht van donderdag „heftig”. Ze zamelt geld in voor nabestaanden van zorgverleners en voor zorgverleners die op de ic zijn beland en lang moeten revalideren. Nabestaanden kunnen 50.000 euro krijgen, de getroffen zorgverleners 30.000. De hoop is dat dit belastingvrij kan, maar daar wordt nog aan gewerkt. Ook moet er zo weinig mogelijk bureaucratie aan te pas komen, aldus een zegsman, omdat het in genoemde gevallen wel duidelijk is dat de situatie ernstig is.
Er is inmiddels 3 miljoen ingezameld, gezondheidsminister Hugo de Jonge verdubbelt het bedrag tot maximaal 10 miljoen.