„Ongeval bus Van Lodenstein greep diep in”
„Dit ongeval heeft diep ingegrepen in de levens van veel mensen.” Dat zei de officier van justitie bij de Arnhemse rechtbank vrijdag tegen de 28-jarige buschauffeur G. B. uit Scherpenzeel die vorig jaar op de A30 bij Barneveld een dodelijk ongeval veroorzaakte. Het openbaar ministerie eiste een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een rijontzegging van een jaar.
Op 17 maart vorig jaar reed de chauffeur met 63 kinderen uit de Betuwe naar de reformatorische Van Lodensteinschool in Hoevelaken. Nabij Barneveld kwam de bus in een dikke mistbank terecht. De chauffeur zag opeens allerlei mistachterlichten opdoemen. Hij kon niet meer op tijd tot stilstand komen.
Een aantal automobilisten zag de bus aankomen en kon nog uitwijken, maar één wagen werd geraakt. De bestuurder hiervan overleed vier dagen later in het ziekenhuis. Twee andere automobilisten liepen ernstige verwondingen op. Beide hebben nekklachten overgehouden aan de botsing. In totaal raakten veertien auto’s betrokken bij de botsing.
De officier van justitie zei het de buschauffeur kwalijk te nemen dat hij te hard de mistbank was ingereden. „Je kunt nog zoveel kreukelzones en airbags hebben, maar als een bus met zo’n snelheid op je inrijdt, dan is het met je gebeurd.” De bus reed volgens de officier op het moment van de botsing 95 kilometer per uur. Hij leidde dat af uit gegevens van de tachograaf.
De man wist bovendien dat de remmen van zijn bus niet goed werkten. Ook vervoerde hij veel meer dan de toegestane 54 passagiers. De officier concludeerde dat het aan een combinatie van factoren te wijten is dat de botsing plaatsvond. „Een vrachtauto die u kort daarvoor inhaalde, reed tachtig en zijn remmen werkten goed. Hij kon nog wel tijdig stoppen.”
De bestuurder van de bus erkende tijdens de zitting dat hij fouten heeft gemaakt. Voor de defecten aan het remsysteem hield hij echter zijn baas verantwoordelijk. Hij vertelde dat hij het in het begin erg moeilijk heeft gehad met het gebeuren. Ook nu nog heeft hij af en toe slapeloze nachten als hij aan het ongeval terugdenkt.
De rechtbank doet op 1 oktober uitspraak.