Binnenland

Pil met camera vervangt nare darmonderzoeken

Een Israëlische oud–legermedewerker heeft een piepkleine camera ontwikkeld, waarmee artsen de dunne darm millimeter voor millimeter kunnen afspeuren. De patiënt slikt de capsule met het cameraatje gewoon in. Het apparaat verlaat het lichaam weer via de natuurlijke weg binnen 24 uur. Dat heeft maag–, lever– darmspecialist P. van der Schaar van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen woensdag gezegd.

ANP
15 September 2004 16:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Het Atrium experimenteert sinds december vorig jaar met de cameracapsule. Tot nu toe hebben 130 patiënten een camera ingeslikt. Volgens Van der Schaar zijn de resultaten spectaculair. Zo is het darmonderzoek veel minder belastend voor de patiënt dan de huidige methodes, zoals een buis inbrengen via de anus (scopie) of de mond. Daarnaast zijn de resultaten veel beter, volgens Van der Schaar.

„Bij vrijwel iedereen is de oorzaak van de klachten gevonden, terwijl dat voorheen heel moeilijk kon zijn. De methode is erg patiënt–vriendelijk en levert bovendien een aanzienlijke kostenbesparing op, omdat er bijna geen andere dure en akelige onderzoeken meer nodig zijn. We onderzoeken inmiddels patiënten uit het hele zuidoosten van het land op deze manier", aldus de specialist. Ook zeven andere ziekenhuizen in Nederland zijn nu begonnen met proeven met de darmcamera.

De cameracapsule heeft het formaat van een flinke antibioticapil. In het lichaam maakt het cameraatje, voorzien van flitslicht, twee foto’s per seconde. De batterij van het toestel werkt acht uur. De opnames worden opgeslagen in een recorder, die de patiënt aan een gordel om zijn middel draagt. De arts kan de band van die recorder als een videofilm op zijn computer bekijken. De capsules kosten ongeveer 600 euro per stuk, maar andere darmonderzoeken zijn volgens Van der Schaar veel kostbaarder.

„Door de camera kunnen we het stuk dunne darm bekijken, dat met een scopie niet bereikbaar was. We kunnen nu de oorzaak van bloedingen in het maag–darmkanaal vinden, waarvoor we vroeger met een operatie vier meter darm moesten afzoeken. En dan bleef nog zo’n 10 procent van de bloedingen onopgehelderd. De camera toont ook ontstekingen of tumoren aan. Omdat we nu precies weten waar de narigheid zit, kunnen we een veel nauwkeuriger therapie voorschrijven", aldus de specialist.

Van der Schaar vermoedt dat de miniatuurtechniek heel snel meer toepassingen zal krijgen in de gezondheidszorg. „Het is diagnostisch een geweldige vooruitgang." Het Atrium houdt vrijdag in Maastricht een symposium over de eerste resultaten van het cameraatje. Naar verwachting zal een flink aantal ziekenhuizen de apparatuur binnen afzienbare tijd aanschaffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer