Binnenland

Zorgsector wil meer vertrouwen van politiek

De politiek en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moeten zorgverzekeraars, privé–klinieken en ziekenhuizen meer vertrouwen en niet alles tot detail in regel– en wetgeving vastleggen. Dat staat hoog op het ’boodschappenlijstje’ dat Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Raad van Particuliere Klinieken dinsdag op een bijeenkomst van werkgeversorganisatie VNO–NCW hebben opgesteld.

ANP
14 September 2004 21:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

De bijeenkomst was bedoeld om een wensenlijst op te stellen die genoemde organisaties kunnen gebruiken in de lobby voor het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekering dat het kabinet naar verwachting vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. Minister Hoogervorst wil met dat nieuwe verzekeringsstelsel meer marktwerking in de zorgsector introduceren, maar volgens de ziekenhuizen en de verzekeraars gebeurt dit op bepaalde punten te halfslachtig of niet consequent.

Daardoor is het soms niet goed mogelijk om een goed ondernemer te zijn, aldus W. van der Meeren, lid van de raad van bestuur van het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe methodiek voor het doorberekenen van kosten van ziekenhuizen aan verzekeraars, de diagnose–behandel–combinaties. Dat zijn prijskaarten die aan bepaalde behandelingen, zoals bijvoorbeeld knie– of staaroperaties worden gehangen.

Tot nu toe maakten ziekenhuizen afspraken met de verzekeraars over het totaal aantal patiënten dat zij gaan behandelen en krijgen ziekenhuizen daar een budget voor. Op die manier hebben ziekenhuizen de mogelijkheid om niet volledig vergoede duurdere behandelingen, zoals een hals– of hoofdkankeroperatie, of een darmkankeroperatie te financieren met de opbrengst van eenvoudige operaties, zoals een staaroperatie. Die laatste zijn makkelijk te plannen, relatief goedkoop en efficiënt te verrichten.

Vanaf volgend jaar mogen verzekeraars en ziekenhuizen vrij onderhandelen over 10 procent van de verschillende behandelingen die ze uitvoeren. Maar die 10 procent betreffen volgens Van der Meeren nou net de makkelijk te plannen behandelingen, die ziekenhuizen nu de mogelijkheid bieden om duurdere zaken te betalen. Het resultaat is dat de verzekeraars die behandelingen voor minder geld kunnen laten uitvoeren bij ziekenhuizen die zich alleen op bijvoorbeeld staaroperaties toeleggen.

Als er tegelijkertijd meer dure operaties onderhandelbaar zijn, kan een ziekenhuis die in de onderhandelingen over de goedkopere zaken met de verzekeraar betrekken. „Nu is het net alsof Engeland besluit om voortaan rechts te gaan rijden, maar bij wijze van proef die regel eerst alleen voor vrachtwagens geldt", stelt Van der Meeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer