Binnenland

Senaat akkoord met verplicht DNA–onderzoek criminelen

Criminelen die zijn veroordeeld voor een feit waarop maximaal vier jaar of langer staat, moeten straks verplicht celmateriaal afstaan om een DNA–analyse te laten maken. De Eerste Kamer heeft daar dinsdag mee ingestemd. De DNA–afname is vooral bedoeld om criminelen te ontmoedigen en de opheldering van misdrijven makkelijker te maken.

ANP
14 September 2004 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Nu kunnen alleen verdachten van een zeer ernstig misdrijf zoals verkrachting of moord bij de opsporing verplicht worden tot een DNA–onderzoek. Met de nieuwe wet gaat dit gelden voor nieuwe veroordeelden maar ook voor criminelen die al vast zitten. Daders van diefstal tot moord krijgen ermee te maken. Op de meeste delicten staat namelijk een maximumstraf van vier jaar of meer.

Minister Donner (Justitie) wilde nog niet zo ver gaan om het ook voor verdachten van misdrijven met een maximumstraf van vier jaar of meer in te voeren. Dat plan van de Raad van Hoofdcommissarissen werd wel overgenomen door CDA en VVD. Die vormen samen een meerderheid in de Senaat. Donner liet deze mogelijkheid voor de toekomst wel open.

Momenteel zitten er 5737 DNA–profielen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De komende jaren zal dat stijgen met enkele tienduizenden, verwacht het ministerie van Justitie.

De DNA–wet is het sluitstuk van een reeks maatregelen die ruimer gebruik van DNA door politie en justitie mogelijk maken. De laatste wet wordt in twee fasen uitgevoerd, omdat het nogal tijdrovend en kostbaar is. Eerst wordt het DNA van daders van gewelds– en zedenmisdrijven afgenomen, de rest volgt later.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer