Binnenland

Politie heeft te maken met ‘coronadreigers’

24 March 2020 16:41Gewijzigd op 16 November 2020 18:39

Politieagenten hebben de afgelopen dagen steeds vaker te maken met mensen die ze in het gezicht hoesten of spugen en daarna beweren dat ze besmet zijn met het uiterst besmettelijke coronavirus. Een aantal van hen is inmiddels via het snelrecht daarvoor veroordeeld.

Dinsdagochtend werd een 52-jarige automobilist uit Nieuw Beerta staande gehouden, waarna hij een agent vol in zijn gezicht hoestte en „mijn kameraad heeft corona” zei. Een man die afgelopen week bij de daklozenopvang in Leeuwarden werd opgepakt, snotterde vervolgens de hele verhoorkamer onder en vertelde de agenten dat hij ze „ziektes” ging geven.

De politierechter in Den Bosch behandelt woensdag een zaak van een man die onder meer richting voorbijgangers zou hebben gekucht en daarbij met de besmettelijke ziekte dreigde.

In Den Haag veroordeelde de politierechter afgelopen vrijdag een man uit Noordwijkerhout tot tien weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, omdat hij twee agenten in het gezicht hoestte en zei dat hij het coronavirus onder de leden had. Diezelfde dag legde de rechtbank in Utrecht een vrouw die agenten had bespuugd en daarbij claimde het coronavirus te hebben een celstraf op.

politie strand.jpg
Politieagenten hielden zondag 22 maart mensen tegen op de toegangswegen naar de boulevard en het strand van Noordwijk. Door het zonnige weer trokken veel mensen erop uit, ondanks de coronacrisis. beeld ANP

Onrust en spanning

De coronacrisis heeft een stevige invloed op een deel van de misdaadcijfers. Het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij is volgens de politie de afgelopen week flink gedaald. Ook waren er aanzienlijk minder verkeersongelukken. De overlast en onrust in wijken nam daarentegen sterk toe, blijkt uit een eerste analyse die de politie maakte na het afkondigen van de kabinetsmaatregelen, anderhalve week geleden.

Max Daniel, een van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis, maant tot voorzichtigheid met het trekken van conclusies over de invloed die de crisis heeft op de veiligheid. „Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.”

Het totale aantal incidenten waarmee de politie te maken kreeg in de week van 9 tot 15 maart bedroeg 15.000. Een week later waren dat er 2500 minder. Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken steeg over dezelfde periode met 1400 naar een totaal van bijna 5500.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer