Binnenland

Scholen stil voor Beslan

Het drama in Beslan houdt Nederlandse scholieren bezig. „Vmbo’ers huilen, vwo’ers zijn wat stiller dan normaal”, zegt een directielid. Toch geeft niet elke school gehoor aan de oproep van voorzitter Prodi van de Europese Commissie om morgen om 12.00 uur een minuut stil te zijn voor de slachtoffers van Beslan.

Binnenlandredactie
13 September 2004 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wil zeker gehoor geven aan de oproep van Prodi. „Het is van belang dat we de betrokkenheid van onze school op deze manier laten zien en ons verbonden weten met de slachtoffers van de ramp in Rusland”, aldus M. van Rijn, communicatiemedewerker van de CHE.

Ook het Calvijncollege in Goes staat positief tegenover het voorstel. G. E. Kamerik, plaatsvervangend locatiedirecteur: „Een van onze godsdienstleraren heeft een handleiding gemaakt bij een schriftgedeelte uit Habakuk. Voorafgaand aan de minuut stilte lezen docenten in hun klas dat schriftgedeelte.”

Op de scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen werd vanmorgen nog vergaderd over een mogelijk bredere invulling, maar de school is in elk geval om 12.00 uur een minuut stil, aldus directielid A. Wichers. „Het zou goed kunnen dat we tot een aangepaste dagopening besluiten of in de lessituatie wat dieper op het drama ingaan.”

Een aangepaste opening naast een minuut stilte, daar is L. J. Schuurman, lid van de centrale directie van het Ichthuscollege in Veenendaal, ook voorstander van. Morgen zal er bij de opening met een meditatief gedeelte aandacht aan Rusland worden besteed om daarmee inhoud te geven aan de minuut stilte om 12.00 uur. Schuurman: „In het verleden is niet altijd gehoor gegeven aan dergelijke oproepen. Maar dan krijg je reacties van ouders en leerlingen dat we nu eindelijk principieel gezien aan iets mee kunnen doen, maar er niet op ingaan. Voor ons is dat een reden om hier nu wel gehoor aan te geven.”

In Middelharnis heeft de ramp de nodige impact gehad op de leerlingen, aldus rector J. Boot van de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits. „Als je erover praat, merk je hoe het ingrijpt. In de verschillende schooltypen wordt er verschillend mee omgegaan: vmbo’ers zie je soms huilen, vwo’ers gaan wat stiller hun gang. Ook in de docentenkamer is Beslan onderwerp van gesprek.”

Gestructureerde en geplande aandacht voor de gebeurtenissen, lijkt Boot een goede zaak. Hoewel een minuut stilte goed kan zijn, gaat zijn voorkeur uit naar bredere aandacht voor Beslan in de lessen, „zodat er voldoende tijd en ruimte is om de link naar de leerling zelf te maken.”

Het Hoornbeeckcollege, met vestigingen in Goes, Rotterdam, Amersfoort, Apeldoorn en Kampen, heeft besloten om niet in te gaan op het EU-voorstel. „Het probleem is dat het moeilijk uit te maken is voor welk drama je wel een minuut stilte houdt en voor welk niet”, zegt directievoorzitter M. F. van Leeuwen. „Denk aan de ontwikkelingen in Darfur, waar ook vele duizenden doden zijn gevallen. Waarom zouden we daar geen minuut stilte voor houden? Punt van overweging is ook de afstand van de gebeurtenis tot de leerlingen. In het geval van de moord op Van Wieren van het Terra College in Den Haag hebben we wel een minuut stilte in acht genomen. Net als na de aanslagen op 11 september.”

Het feit dat deze gijzeling in een school plaatsvond, is voor Van Leeuwen geen reden om er als scholengemeenschap nu wel aandacht aan te besteden. „Natuurlijk is er in week- en dagopeningen aandacht voor geweest, maar een minuut stilte moet iets bijzonders blijven. Helaas gebeuren er veel dergelijke verschrikkelijke dingen.”

Voor de christelijke hogeschool de Driestar is het geen punt van discussie. De directie mailde vanmorgen: „Wij vinden het vanzelfsprekend om hieraan gehoor te geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer