Binnenland

Nederland vraagt EU om meer aandacht voor landbouw in noodpakket

De Europese Commissie moet extra maatregelen klaar hebben om in te grijpen in de land- en tuinbouw als dat noodzakelijk blijkt. Die oproep zal landbouwminister Carola Schouten woensdag doen tijdens een video-overleg met Europese landbouwministers.

ANP
24 March 2020 13:05Gewijzigd op 16 November 2020 18:39

Het financiële steunpakket van de Commissie moet meer aandacht hebben voor de landbouw, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Het Kroatische voorzitterschap van de Europese Unie heeft al opgeroepen tot crisismaatregelen voor boeren die door de coronacrisis in de problemen komen. Schouten wil dat dit soort maatregelen inderdaad worden klaargezet „om snel aanvullend te kunnen ingrijpen” als dat nodig is. Het verzoek om die maatregelen te activeren moet wel genoeg onderbouwd zijn, voegt de bewindsvrouw toe.

Vooral de hard geraakte bloemensector in Nederland moet meer hulp krijgen van de Europese Unie. De sierteelt is „niet een sector waar op EU-niveau veel voor geregeld is”, maar in tijden van crisis moeten bloementelers wel op hulp kunnen rekenen. Zij moeten net als groente- en fruittelers compensatie kunnen ontvangen voor de geleden schade, vindt het kabinet.

Vooral in die sector vallen „heel harde klappen”, zegt Schouten. De kosten voor de sierteelt lopen de komende weken alleen al op tot 2 miljard euro, „en dat is nog los van handel”. Ze benadrukt wel dat er in het Nederlandse steunpakket ook specifiek naar bloementelers wordt gekeken. „De sierteelt is niet afhankelijk van Europa”, zegt de minister. Eventuele Europese regelingen vullen de Nederlandse aan.

Daarnaast moeten vissers met problemen gesteund worden. Geld uit het speciale Europese visserijfonds moet sneller bij vissers terechtkomen, vindt Schouten. De Europese Commissie werkt al aan een „breder pakket” voor de visserij.

Het kabinet kijkt ook „of en hoe” boeren in geldproblemen inkomenssteun uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) veel sneller kunnen ontvangen. Dit geld krijgen ze normaal gesproken pas in december. Mocht de Commissie niet openstaan voor zo’n oplossing, dan overweegt Nederland „de betaling bijvoorbeeld in de vorm van een lening” alvast te kunnen geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer