Amandelen vaak onnodig verwijderd
Het verwijderen van keel- en neusamandelen bij kinderen met milde keelklachten is weinig effectief. Artsen kunnen bij deze kinderen dus vaker een afwachtend beleid overwegen.
Dat concluderen wetenschappers van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) die onderzoek naar de operaties verrichtten. De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag gepubliceerd in het British Medical Journal.
Jaarlijks worden in Nederland bij 35.000 kinderen de neus- of keelamandelen verwijderd. Het is de frequentst uitgevoerde operatie bij kinderen. In tweederde van de gevallen gaat het om patiëntjes met lichte klachten, terwijl de ingreep volgens het onderzoek vooral zinvol is als kinderen er ernstig last van hebben.
De wetenschappers onderzochten 300 kinderen. De helft werd geopereerd, terwijl bij de andere helft een afwachtend beleid werd gevoerd. Gedurende twee jaar na de ingreep waren er nauwelijks verschillen te zien tussen de twee groepen kinderen wat betreft het aantal perioden met koorts en keelontstekingen. Ook hadden zij evenveel klachten over het slikken en slapen en beoordeelden de ouders de kwaliteit van leven van hun kinderen gelijk.
In het eerste halfjaar na een operatie was wel vaak verbetering te zien. „Maar dat is tijdelijk”, aldus A. Hoes, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC. „De haard waar de bacteriën zich nestelen, is weggehaald, waardoor het even beter gaat. Maar bij alle kinderen blijkt het aantal infecties van de bovenste luchtwegen af te nemen als ze ouder worden, dus ook bij niet-geopereerde kinderen.”
De belangrijkste redenen om de amandelen te verwijderen zijn herhaalde keelontstekingen en verkoudheden of klachten die samenhangen met vergrote amandelen, zoals snurken en moeilijk slikken. Artsen zijn het erover eens dat het verwijderen van amandelen wel zinvol is bij kinderen met ernstige klachten.