Binnenland

Lokale partijen slachtoffer eigen succes

Lokale partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen grote overwinningen behaalden, lijken het slachtoffer te worden van hun eigen succes. Door gebrek aan ervaren bestuurders, hebben ze moeite geschikte kandidaten voor de wethoudersposten aan te dragen.

ANP
18 March 2002 11:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Met name Leefbaar Eindhoven worstelt met de invulling van de wethouderszetels. De partij, die vanuit het niets opkwam, behoort ineens tot een van de grootste partijen in de Brabantse stad. Zij heeft net als de PvdA en het CDA negen zetels in de wacht gesleept.

De lijsttrekker van Leefbaar Eindhoven, A. Pastoor, stapte twee jaar geleden uit de VVD-fractie. Sinds die tijd is hij als eenling in de raad verdergegaan. De partij heeft op hem na geen kandidaten met politieke ervaring.

De Tilburgse Ouderenpartij (TOP), de grote winnaar in deze stad, heeft een wethouderskandidaat aangetrokken die niet op de kieslijst stond. Zij heeft CDA’er M. Dahlhaus voorgedragen voor deze post. Ook de lokale partij in het Westlandse Monster, Gemeentebelangen, kwam met een externe kandidaat voor een wethouderspost: het voormalig D66-raadslid E. van Vliet. D66 haalde geen zetel in de raad.

Gemeentebelangen Gouda maakte de sprong van een naar vijf zetels, maar de fractieleden hebben weinig tot geen politiek bestuurlijke ervaring. Onduidelijk is nog of de partij zitting gaat nemen in het college. Een nog grotere sprong maakte de Vereniging Mooi Alkemade: vanuit het niets naar acht zetels op een totaal van vijftien zetels. Maar de partij heeft een manco: niemand heeft politiek bestuurlijke ervaring.

Volgens voorzitter H. Jansen van de Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) wil een aantal lokale partijen wethouders van buiten aantrekken, mede wegens gebrek aan ervaring van gekozen raadsleden.

De Tielse lokale partij ProTiel, die bij de verkiezingen met acht zetels winst in een klap de grootste werd, heeft van het aantrekken van externe wethouders zelfs een belangrijk verkiezingspunt gemaakt. Het werven van kandidaten van buiten de raad is voor de partij een voorwaarde om met de PvdA een coalitie te vormen.

De winnende fracties in Breda, Leefbaar Breda en de SP, zijn opgestapt uit de eerste coalitiebesprekingen. Reden hiervoor is dat een al eerder opgesteld ambtelijk rapport van de gemeente pas na de verkiezingen openbaar is gemaakt. In het rapport waarschuwen verschillende gemeentelijke diensten voor forse financiële tekorten die Breda de komende jaren te wachten staan.

In Nunspeet is de lokale partij Nieuw Nunspeet uit de collegeonderhandelingen gestapt. Zij vindt het niet aanvaardbaar dat de besprekingen niet geheel openbaar zijn. De grootste partij in Amsterdam, de PvdA, kan kiezen of zij met de VVD of met GroenLinks in zee gaat. Haar nieuwe voorman, Rob Oudkerk, leidt de collegebesprekingen.

In Den Haag is het zeer waarschijnlijk dat de zittende coalitie van VVD, PvdA en CDA wordt voortgezet. Ook in Leiden lijkt er weinig te gaan veranderen. De besprekingen over een college gaan tussen de huidige collegepartners VVD, D66, PvdA en GroenLinks.

Ook in Hilversum zijn de huidige collegepartijen waarschijnlijk terug te vinden in het nieuwe bestuur. Leefbaar Hilversum van Jan Nagel wil graag een college vormen met de zittende partijen, CDA en PvdA. Volgens Nagel is dat logisch „omdat het CDA met zeven zetels een van de grote winnaars was bij de verkiezingen en de partijen samen 21 van de 37 zetels hebben.”

De collegevorming in Nieuwkoop is verstoord door een dreigbrief die de lijsttrekker van lokale partij MPN, Leliveld, ontving. MPN kwam met vijf zetels als grote winnaar uit de bus. De anonieme schrijver eist dat Leliveld uit de raad blijft en bedreigt de lijsttrekker en zijn gezin. De politie heeft de zaak in onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer