VVD en CDA hervatten gesprek met Fortuyn
VVD en CDA hervatten maandag het overleg met Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Fortuyn over de vorming van een nieuw college in Rotterdam.
Fortuyn streeft naar een coalitie van zijn partij Leefbaar Rotterdam met VVD, CDA en D66. De laatste partij is door de leefbaren uitgenodigd voor vervolgoverleg, maar gaf zondag aan dat zij eerst een conceptprogramma wil zien van Leefbaar Rotterdam voordat er onderhandeld kan worden. Daarmee valt D66 naar verwachting buiten de boot als gesprekspartner, omdat Fortuyn pas tijdens de gesprekken op de inhoud van zijn programma wil ingaan.
Fractievoorzitter M. van Ravesteyn (D66): „We willen een conceptprogramma om serieus te onderhandelen. De manier waarop Fortuyn het doet is vernieuwend. Ik houd toch vast aan dat conceptprogramma omdat ik zo weinig weet van Leefbaar Rotterdam en er zo weinig bekend is van de mensen van die partij. Het is van belang dat de burger ons kan afrekenen op wat we hebben gedaan. Ook daarin speelt het conceptprogramma, waarin je aangeeft hoe je problemen wilt oplossen, een rol.”
Het eerste collegeoverleg eindigde vrijdag chaotisch. Fortuyn stelde toen een ultimatum aan de andere partijen. Voor maandag dienden ze te laten weten of ze met hem verder wilden praten of niet. Leefbaar-voorman Fortuyn heeft aangegeven dat de nog te vormen stadsregering de stad aan de hand van beknopt programma gaat besturen. Dat programma op hoofdlijnen wil hij maken met CDA, VVD en D66.
Het CDA, met vijf zetels de derde partij na Leefbaar Rotterdam en PvdA, vindt dat te gemakkelijk. „Wij moeten dan de programmapunten leveren en hij gaat met de eer strijken”, meent CDA-onderhandelaar Van der Tak. Van der Tak zegt dat hij eerst van Fortuyn wil horen hoe hij een en ander gaat aanpakken voordat kan worden gesproken over de verdeling en de bezetting van de wethoudersposten. „Wij willen weten waar Fortuyn staat. Hij moet aangeven hoe hij de punten waarmee Leefbaar Rotterdam campagne heeft gevoerd, gaat uitvoeren.”
De VVD accepteert de uitnodiging van Fortuyn eveneens. „De stad moet geregeerd worden en zonder onze steun lukt dat niet”, aldus wethouder N. Janssens. Hij vindt het geen probleem dat er geen duidelijk Leefbaar-programma ligt. Vroeg Janssens zich vrijdag nog af welke van de in omloop zijnde notities van Leefbaar Rotterdam nu het officiële programma was, inmiddels heeft zijn partij ervoor gekozen de leidraad als uitgangspunt te nemen. Daarin hebben de liberalen geen „overwegende bezwaren aangetroffen.”
„We hebben die leidraad vergeleken met ons programma. Het zit dicht tegen elkaar aan. In hun leidraad staat wat wij de afgelopen perioden hebben gedaan.” In de schriftelijke reactie waarin de VVD Fortuyn liet weten verder te willen praten, benadrukt Janssens dat zijn partij streeft naar een college waarin ook Leefbaar Rotterdam zit.
„Het standpunt van de VVD-fractie was en is dat de verkiezingsuitslag heeft gebracht dat Leefbaar Rotterdam een overduidelijke winnaar is. Leefbaar Rotterdam dient daarvoor niet alleen een kans tot besturen te hebben, maar heeft zelfs de verplichting de verantwoordelijkheid te nemen om de stad mee te besturen.” Indirect wijst de VVD’er Fortuyn erop dat hij wat geduldiger moet zijn bij de onderhandelingen. „Het kan niet zo zijn dat wij de bespreking afraffelen waar het gaat om het belang van een goed en stabiel bestuur voor de komende vier jaar.”