Economie

Zalm: geen verwatering europact

Minister Zalm van Financiën vindt dat ook in de toekomst de Europese begrotingsregels „voor iedereen gelijk moeten uitwerken”. Een aanpassing van het stabiliteitspact, waarin deze regels zijn vastgelegd, mag niet tot een „verwatering” leiden. Zalm zei dat dinsdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

ANP
7 September 2004 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Vooral de regeringsfracties CDA en VVD toonden zich zeer bezorgd over recente voorstellen van de Europese Commissie om het pact aan te passen. De commissie wil niet tornen aan de afspraak dat het begrotingstekort van de EU-lidstaten hooguit 3 procent mag zijn. Maar ze wil het de eurolanden wel wat makkelijker maken zich op uitzonderingssituaties te beroepen.

CDA-kamerlid De Nerée zei te vrezen dat de voorstellen uit Brussel tot een „uitholling” van het pact leiden. Ook zijn VVD-collega Blok is „zeer ongerust”. PvdA en D66 wilden eveneens weten wat Zalm denkt te doen om ongewenste versoepelingen van het pact tegen te houden. De voorstellen van de Europese Commissie komen vrijdag en zaterdag ter sprake tijdens een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Scheveningen.

Zalm stelde zich zeer behoedzaam op. Hij hield de Kamer voor „op eieren te moeten lopen”, omdat hij de bijeenkomst in Scheveningen voorzit.

De minister ziet goede elementen in de commissievoorstellen, zoals het idee om de EU-landen in goede tijden extra hun best te laten doen hun begroting op orde te krijgen. Ook de suggestie om meer rekening te houden met de staatsschuld van de lidstaten en de manier waarop zij hun pensioenstelsel hebben gefinancierd, juicht hij toe.

Maar Zalm zei ook de zorgen van de Tweede Kamer genoteerd te hebben. „Ik heb daar wel oren naar.”

Het stabiliteitspact, dat moet bereiken dat de euro een sterke munt blijft, staat al geruime tijd onder druk. Duitsland en Frankrijk, de twee grootste EU-lidstaten, lappen de regels aan hun laars, maar de meerderheid van de EU-ministers van Financiën weigerde hen vorig jaar aan te pakken. Het Europees Hof van Justitie heeft de ministers inmiddels op de vingers getikt, maar het is onduidelijk hoe het nu verder moet. De Europese Commissie moet nog met een nieuw voorstel daarover komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer