Binnenland

Verdonk: gedwongen vervoer juridisch mogelijk

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen wel degelijk onder dwang in een justitiebusje worden vervoerd naar het vertrekcentrum in Vlagtwedde. Zo’n situatie kan ontstaan als een vermoeden bestaat dat de betrokkene zich aan het toezicht wil onttrekken. Justitie mag de betrokkene dan volgens de wet overbrengen naar een ruimte voor verhoor en in bewaring stellen.

ANP
7 September 2004 19:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Dat zei minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie dinsdag in de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Vos wilde opheldering over waarschuwingen van ambtenaren en een deskundige dat gedwongen vervoer onrechtmatig zou zijn. Volgens Verdonk zijn er echter voldoende juridische mogelijkheden. Alles is erop gericht te voorkomen dat uitgeprocedeerden in de illegaliteit belanden, aldus Verdonk.

Zij denkt overigens dat het merendeel van de uitgeprocedeerden die naar het vertrekcentrum moeten, dat vrijwillig zal doen. „De overheid biedt het vervoer aan. Gedwongen vervoer zal niet de regel zijn.”

In het vertrekcentrum bereiden de betrokkenen zich acht weken lang verder voor op hun vertrek uit Nederland. Als de uitzetting niet lukt, kan eventueel vreemdelingendetentie volgen. In het vertrekcentrum krijgen de betrokkenen een dagelijkse meldplicht. Tussendoor mogen zij het centrum verlaten, mits geen vermoeden bestaat dat deze personen zich aan het toezicht onttrekken.

Volgens een woordvoerder van Justitie verblijven er sinds de opening half augustus ongeveer een tiental uitgeprocedeerde asielzoekers. In de gebouwen is plaats voor 280 mensen. „Maar het liefste willen we natuurlijk dat mensen in de eerste fase besluiten vrijwillig te vertrekken”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer