Ook langgestraften met meer op één cel
Criminelen die een lange straf moeten uitzitten, kunnen ook met zijn tweeën op één cel komen. Minister Donner (Justitie) is niet bereid om een uitzondering te maken voor die categorie, heeft hij dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Volgens een onderzoek dat Donner heeft laten doen, zou het beter zijn om meerpersoonscellen zoveel mogelijk te reserveren voor kortgestraften, zodat gedetineerden niet te lang in een te kleine ruimte hoeven te zitten. De minister legt die aanbeveling naast zich neer omdat er geen minimumnormen zijn voor celgrootte. Het is wel de bedoeling dat kort– en langgestraften uit elkaar worden gehouden.
Bij de selectie van gevangenen die bij elkaar op één cel kunnen, wordt verder gekeken naar de voorkeur van de crimineel zelf, rookgedrag, taal en leeftijd. Verder zijn culturele en etnische achtergrond selectiecriteria. Met dat laatste wil Justitie voorkomen dat er bijvoorbeeld een Koerd en een Turk of een Jood en een Palestijn op elkaars lip komen te zitten.
Nieuwkomers krijgen eerst een observatie voordat zij geschikt worden verklaard voor de meerpersoonscel. Recidivisten kunnen bij binnenkomst, op grond van hun detentieverleden, meteen met een ander op een cel worden gezet. Verslaving, psychische problemen, gezondheidssituatie of de achtergrond van het gepleegde delict kunnen een reden zijn om iemand uit een meerpersoonscel te houden, aldus Donner in de brief.
De wet die verplichte plaatsing van meer gevangenen op één cel mogelijk maakt, gaat op 13 september in. Tot nu toe gebeurt dit alleen vrijwillig. Daarbij maken gevangenissen soms gebruik van lokkertjes, zoals een korting op de huur van een tv–toestel. Dat is na 13 september afgelopen.
Donner wijst erop dat meerpersoonscellen buiten Nederland „vrijwel overal de regel zijn, niet de uitzondering". Bovendien is het voor Nederland ook niets nieuws, omdat het in de vreemdelingenbewaring en in de cellen voor bolletjesslikkers al wordt toegepast, zonder noemenswaardige problemen.
Het blijft trouwens ook in de reguliere gevangenissen niet bij 2–op–1–cel: Donner kondigt in de brief aan dat er in Zwolle binnenkort een penitentiair centrum opengaat dat geschikt kan worden gemaakt voor drie personen op één cel. De zespersoonscel waar in Lelystad aan wordt gewerkt, noemt hij „een zeer interessante gedachte."