Binnenland

„Riagg onmisbaar voor Marokko”

De medewerkers van Riagg Rijnmond die psychiatrische hulp verlenen aan Marokkaanse vakantiegangers in Marokko zijn hard nodig. Dat zegt Cynthia Plette, consulente van het Nederlands Steunpunt Remigranten in de Noord-Marokkaanse stad Berkane.

Binnenlandredactie
3 September 2004 23:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

De lokale psychiaters zijn onvoldoende gespecialiseerd om mensen met zware psychische problemen deskundig te behandelen, aldus Plette. „De vele soorten zorg en opvang die we in Nederland kennen, zijn in Marokko slechts beperkt aanwezig.”

Als voorbeeld noemt Plette een psychisch gestoorde jongen die een gevaar vormt voor zijn omgeving. „Psychiaters kunnen geen adequate behandeling of werkbare medicijnen voor hem vinden. Opvangmogelijkheden ontbreken. Nu wordt hij thuis met kettingen vastgebonden, tot groot verdriet van zijn vader. Hij is de enige zoon.”

Plette stelt dat Marokkaanse psychiaters niet in staat zijn Nederlandse patiënten de behandeling te geven die ze gewend zijn. „Bovendien zijn de in Nederland gebruikte medicijnen hier niet aanwezig.”

Het nareizen van riagg-patiënten kwam twee weken geleden ter sprake in de Tweede Kamer. Een meerderheid is er tegen. Zo vond VVD-kamerlid Schippers dat Nederlandse verzekerden in het buitenland een beroep moeten doen op de hulpverlening ter plaatse. Volgens PvdA-kamerlid Arib is het niveau van psychiaters in Marokko uitstekend: „Met de juiste dossiers kunnen zij patiënten prima helpen.”

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt een verbod op het nareizen van patiënten. Hij vindt dat de psychiatrische zorg in het buitenland de behandelcapaciteit in Nederland uitholt. Eind vorig jaar noemde Hoogervorst het riagg-project in Marokko nog „doelmatig, doeltreffend en kostenbesparend.”

Plette betreurt de kritiek op het programma. „De riagg verleent hier goede diensten en voorkomt een hoop ellende. Zo had ik een cliënt die in Marokko op vakantie was en niet terug durfde naar Nederland. De riagg-medewerkers zouden hem kunnen bepraten, ik ben daar niet voor opgeleid.”

Volgens Plette is de psychische druk op de vakantiegangers groot. „Zij hebben de neiging om de familie in Marokko te onderhouden, maar van het salaris van een fabrieksbaantje in Nederland gaat dat niet. Bovendien komt het vaak voor dat de familie hen adviseert met de medicijnen te stoppen en naar een alternatieve genezer te gaan. Riagg-medewerkers kunnen dit veelal voorkomen. Dat scheelt veel problemen en geld.”

Riagg Rijnmond Noordwest wil geen commentaar geven op de zaak. Volgens P. van Loon, hoofd transculturele hulpverlening, is de riagg nog in gesprek met „de politiek” en moet ze daarom een radiostilte in acht nemen. Met welke politici de riagg in gesprek is, wil Van Loon niet zeggen.

Het Steunpunt Remigranten verleent juridische hulp aan Marokkanen die ooit in Nederland werkten of verbleven en teruggekeerd zijn. De vier medewerkers van het steunpunt hielpen vorig jaar 3300 cliënten.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 25: ”Steun voor steuntrekkers in Marokko”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer