Binnenland

Ggz waarschuwt voor gevolgen geldgebrek

Organisaties die geestelijke gezondheidszorg verlenen aan patiënten die strafbare feiten hebben begaan, zoals tbs’ers, eisen hogere vergoedingen dan het ministerie van Justitie en Veiligheid hiervoor biedt. Bij geldgebrek dreigt er volgens hen meer onveiligheid in de samenleving.

Redactie binnenland
14 January 2020 10:23Gewijzigd op 16 November 2020 17:57
Fivoor en zeven andere ggz-instellingen eisten dinsdag in een rechtszaak kostendekkende vergoedingen. Fivoor runt onder meer de tbs-kliniek in Den Dolder (foto). beeld ANP,  Robin van Lonkhuijsen
Fivoor en zeven andere ggz-instellingen eisten dinsdag in een rechtszaak kostendekkende vergoedingen. Fivoor runt onder meer de tbs-kliniek in Den Dolder (foto). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Acht instellingen stonden dinsdag in de rechtbank van Den Haag tegenover het ministerie van Justitie. Ze wezen erop dat de kosten van de zorg zijn toegenomen en waarschuwden voor een verslechtering van de kwaliteit van behandelingen, met alle gevolgen van dien als dat niet wordt gecompenseerd.

„Wij vinden het onbegrijpelijk dat een sector die een belangrijke en bewezen bijdrage levert aan de veiligheid in de samenleving op deze wijze onder druk komt te staan”, stelt Fivoor, een van de eisende partijen.

De instelling runt onder meer de tbs-kliniek in Den Dolder die onder vuur kwam te liggen na de moord op de 25-jarige studente Anne Faber. Dader Michael P. was er onder behandeling toen hij de moord pleegde in september 2017. Tijdens zijn verblijf in Den Dolder zijn er grove fouten gemaakt, constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar in een vernietigend rapport. Zo was niet goed onderzocht hoe gevaarlijk hij was.

Hogere verwachtingen

Fivoor verwijst zelf ook naar de „tragische voorvallen in de afgelopen jaren”. „Aan alle kanten werken we er hard aan om verbeteringen door te voeren om te voldoen aan de hogere verwachtingen die de samenleving heeft. Dat lukt niet als er geen redelijke vergoeding tegenover staat”, aldus de instelling.

Het kort geding heeft veel steun uit de sector. Zeven andere ggz- organisaties, waaronder De Forensische Zorgspecialisten, Reinier van Arkel en stichting GGNet, hebben zich bij de zaak aangesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer