Eerste Franse schooldag zonder hoofddoekjes
Op de eerste schooldag in Frankrijk waarop het wettelijk verbod op het dragen van islamitische hoofddoekjes op scholen van kracht was, hebben zich donderdag geen grote problemen voorgedaan.
Alleen in de regio Straatsburg weigerden twee meisjes hun hoofddoekje af te doen, waarna hun de toegang tot de klas werd ontzegd. Hun ouders werden naar de school geroepen. Twee andere leerlingen besloten om pruiken te dragen in plaats van hoofddoekjes. Elders moesten enkele gesluierde jonge meisjes worden overreed hun doekjes af te doen en in Parijs werd een geval „na enkele uren opgelost”, aldus onderwijsambtenaren.
De Franse minister van Onderwijs, Fillon, verklaarde donderdag dat het begin van het schooljaar werd gekenmerkt door „een gevoel van broederschap, het idee dat alle kinderen eerlijk en gelijk worden behandeld.”
Een kleine vijftig mensen gingen eveneens in Straatsburg de straat op om te betogen tegen de wet en duidelijk te maken dat hun protest niets te maken heeft met de eis van de gijzelaars van de twee Franse journalisten in Irak.
De Franse wet verbiedt opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen. Hoewel ook Joodse keppeltjes en christelijke kruisjes zijn verboden, is de wet vooral gericht op uitingen van moslimfundamentalisme zoals hoofddoekjes. Met de wet hopen de Franse autoriteiten de strikte scheiding tussen kerk en staat te bewaren en daarmee de vreedzame coëxistentie van verschillende geloofsgemeenschappen te garanderen.
De wet bepaalt dat niemand meteen van school wordt gestuurd. Er is een overbruggingsperiode die voorziet in dialoog, maar Fillon benadrukt dat er geen ruimte is om te marchanderen.
Experts verwachten een reeks van proefprocessen van moslims die de wet willen testen met ’discrete’ hoofdbedekkingen zoals bandana’s. Sommige scholen hebben besloten alle hoofdbedekkingen te verbieden.
De hoofddoekjeswet vormt een van de meest omstreden kwesties in de recente geschiedenis van Frankrijk. De kwestie heeft extra lading gekregen door de ontvoering van twee Franse journalisten in Irak, wier gijzelnemers de intrekking van de wet hebben geëist.
Bij een school in Aubervilliers in de omgeving van Parijs zei een 16-jarig meisje haar hoofddoek te hebben thuisgelaten. „Ik werd altijd gepest en ik voelde mij ongemakkelijk, daarom heb ik besloten mijn hoofddoek af te doen”, zei Nadia Arabi. Haar school, ”Henri Wallon”, kwam vorig jaar oktober in het nieuws toen twee zusjes werden weggestuurd omdat zij gesluierd waren. Leerlingen van de school zeiden een brochure te hebben gekregen waarin de nieuwe wet wordt toegelicht.
Bij de Jacques Brel-school in La Courneuve noemde Myriam Benalouache (15) het fout om meisjes te vragen hun hoofddoek af te doen. „Voor moslimmeisjes is dat alsof ze hun kleren moeten uittrekken.”
Verschillende moslimorganisaties zijn met telefonische hulplijnen begonnen waar meisjes advies kunnen vragen. Sofia Rahem van ”GFaim2Savoir” (Ik honger naar kennis) zei „een enorm aantal” telefoontjes te hebben gekregen. „Het zijn jonge meisjes in nood die niet weten wat ze met hun toekomst aanmoeten. Ze zijn bang om terug te gaan naar school, omdat ze weten dat ze met een hoofddoek niet worden toegelaten.”