Binnenland

Kamer: Voorkom toevloed prostituees

De Tweede Kamer accepteert niet dat prostituees met een goed jaarcontract op zak onbelemmerd van buiten de Europese Unie naar Nederland kunnen komen. Minister De Geus (Sociale Zaken) moet ze uitzonderen van de regels die gelden voor zogeheten kenniswerkers.

Redactie politiek
3 September 2004 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Tot nog toe geld een verbod voor prostituees van buiten de EU. Pas wanneer de prostitutiebranche na de opheffing van het bordeelverbod volledig op orde is, zouden kabinet en Kamer dat verbod opheffen of aanpassen. Daar kwam echter een regeling voor kennismigratie, dus bedoeld om knappe koppen naar Nederland te halen, tussendoor.

Prostituees die een contract van minimaal 45.000 euro op zak hebben, zouden daardoor vanaf 1 oktober ongehinderd naar Nederland kunnen komen als kenniswerker. Voor mensen jonger dan dertig jaar is zelfs een beloning van 32.600 per jaar al genoeg. Minister De Geus weigerde tot nog toe echter een uitzondering te maken voor de prostituees.

De Geus erkende donderdag in een debat dat prostitutie weinig te maken heeft met kenniswerk. Hij wil echter de regeling voor kenniswerkers niet ingewikkeld maken door uitzonderingen te creëren, die ook nog eens getoetst moeten worden. De bewindsman verwacht niet dat veel prostituees via deze regeling naar Nederland komen en acht dit slechts een theoretische mogelijkheid.

De Tweede Kamer was dat bepaald niet met hem eens. Van SP tot SGP klonk donderdag de roep om prostituees alsnog van de regeling voor kenniswerkers uit te sluiten. De VVD wees erop dat ook voor betaald voetballers en geestelijken een uitzondering is geschapen. Voor hen is de drempel juist verlaagd, zodat ze niet aan een minimuminkomen gebonden zijn.

Van links tot rechts vreest de Kamer het effect dat bordeelexploitanten de prostituees wel riante contracten aanbieden, maar via allerlei slinkse wegen het geld meteen weer terughalen. „Laten we de gewiekstheid van vrouwenhandel niet onderschatten”, aldus CU-kamerlid Huizinga. Haar SGP-collega Van der Staaij wees erop dat de economische ongelijkheid „je reinste moderne slavernij” in de hand kan werken.

De Geus hield donderdag nog aan zijn oorspronkelijke standpunt vast, maar beloofde wel dat hij nog eens over de kwestie zal nadenken. Hij zal de Tweede Kamer binnenkort per brief informeren wat hij van plan is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer