Binnenland

Nederlandse donaties voor hulp aan mens en dier in Australië

Nederlandse inzamelingsacties voor noodhulp aan Australië hebben opgeteld al bijna een miljoen euro aan donaties opgeleverd. Het Rode Kruis kreeg in twee dagen ruim 450.000 euro binnen voor hulp aan inwoners van gebieden die zijn getroffen door bosbranden. Voor hulp aan koala’s en andere wilde dieren hebben Nederlanders nog iets meer gedoneerd: het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft sinds maandag 500.000 euro ontvangen.

ANP
8 January 2020 11:26Gewijzigd op 16 November 2020 17:54

„We zijn onder de indruk van de massale steun”, aldus het WNF. Het geld is bestemd voor de Australische tak van de organisatie. Die zal het onder meer uitgeven aan natuurherstel in verwoeste leefgebieden van koala’s en medische hulp aan gewonde dieren.

Ook het Rode Kruis maakt het geld over naar de Australische zusterorganisatie. Die kan dankzij de donaties meer hulpverleners inzetten en getroffenen voorzien van eerste levensbehoeften en psychosociale hulp. Mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de bosbranden krijgen ook financiële steun.

Het WNF en het Rode Kruis begonnen hun inzamelingen omdat ze veel vragen kregen van mensen die graag willen helpen. De uitzonderlijk grote bosbranden hebben al zeker 24 mensen het leven gekost. Ook voor wilde dieren betekent de vuurzee „een enorme ramp”, aldus het WNF. De organisatie becijfert dat al meer dan een miljard dieren zijn omgekomen door de branden, direct of indirect.

De branden woeden onder meer in een gebied in het zuidoosten dat bekendstaat als de Koala Triangle. Daar leven populaties waar het tot nog toe relatief goed mee ging. In andere delen van het land gaat het ronduit slecht met de soort. Aan de oostkust wordt volgens het WNF zo’n 500.000 hectare bos per jaar gekapt. De branden zijn nog veel ingrijpender: het getroffen gebied is met 8,4 miljoen hectare twee keer zo groot als Nederland.

Door het vuur blijven ook steeds minder eucalyptusbomen over. Koala’s eten vrijwel alleen bladeren van deze boom. Eucalyptus is als soort goed aangepast op bosbranden. Binnen weken na een brand ontkiemen knoppen en zaden en groeit de eucalyptus weer. Maar de branden zijn nu vaak zo fel, dat ook zaden en kiemen eraan kapotgaan, waardoor na een bosbrand minder nieuwe bomen groeien. Door extreme droogte is het watergehalte in de bomen ook gedaald, aldus het WNF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer