„CU/SGP kan van Van Buitenen leren”
„Ik wil de euro-fractie van ChristenUnie en SGP geen trap na geven met een aanklacht over zakkenvullen; het is aan de betrokkenen zelf om met de declaratieaffaire in het reine te komen. Wel vind ik dat men nu al iets kan leren van Van Buitenens authenticiteit. Je moet in de politiek je eigen prioriteiten durven stellen.”
Leon Meijer, hoofd van het fractieteam van ChristenUnie-SGP, schrijver van het verkiezingsprogramma, lid van het campagneteam en nummer zeventien van de kandidatenlijst. Na vier jaar maakt hij de overstap naar Europa Transparant, de succesvolle nieuwe partij van voormalig euroambtenaar en klokkenluider Paul van Buitenen. „Het zal heel anders zijn, maar ik heb er zin in. Het klikt tussen Van Buitenen en mij. Het voornaamste is dat hij overtuigd christen is.”
Het begon allemaal met een mislukte campagne en het verlies van een van de drie zetels in het Europees Parlement. „Dat was heel teleurstellend”, aldus Meijer. „Als schrijver van het verkiezingsprogramma was ik al een jaar bezig met de inhoud, maar tijdens de campagne bleek dat verloren moeite.” Door het zetelverlies moest de CU-SGP-fractie inkrimpen. „Ik werk hier al vier jaar, dus had best voor mijn positie kunnen vechten. Maar op dat moment kwam Van Buitenen voorbij.”
Meijer was namens de ChristenUnie-SGP-fractie jarenlang de contactpersoon voor Van Buitenen. „Ik ken hem als een erg integere persoon, iemand die recht door zee is, recht voor z’n raap.” Het gesprek over de overkomst van Meijer naar Europa Transparant werkte beeldbevestigend. „Kun je bidden?” was een van de vragen die Van Buitenen voor Meijer had. „Een heel rechtstreekse vraag, ja. Hij gaat altijd recht op z’n doel af. Dat spreekt me erg in hem aan.”
Toch blijft het vreemd: campagnevoeren voor de ene partij, maar assistent worden bij de andere. Hoe kijkt u daar zelf tegen aan?
„De verkiezingen zijn voorbij, campagnevoeren is nu niet aan de orde. Ik ga Van Buitenen assisteren bij het parlementaire werk. Los van de campagne zie ik daar geen enkel probleem in. Temeer omdat veel kiezers die voorheen ChristenUnie-SGP stemden deze keer op Van Buitenen hebben gestemd. Dat aantal loopt in de duizenden. We weten hoeveel ChristenUnie-SGP verloren heeft en ik heb er heel veel kiezers uit de achterban van ChristenUnie en SGP over gehoord.”
Is er voldoende programmatische overeenkomst met Van Buitenen?
„Van Buitenen werkt niet programmatisch. Hij is bijna of helemaal one issue. Hij wil fraude aanpakken, dat is de boodschap. Daarbij is hij heel gericht op het boeken van resultaat. Die andere stijl zal best even wennen zijn, maar spreekt wel aan. Dat Europa Transparant in één fractie zit met De Groenen, vond ik eerst wel problematisch. Maar mijn bezwaren tegen De Groenen verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik hoorde dat ChristenUnie-SGP met het Italiaanse Lega Nord in één fractie zou komen.”
U blijft lid van de ChristenUnie. Zou u over vijf jaar weer kunnen terugkeren op uw huidige post?
„Dat sluit ik helemaal niet uit. Ik draag de ChristenUnie een warm hart toe. Wel vind ik dat de ChristenUnie kan leren van de aanpak van Van Buitenen. De les is: minder met politieke spelletjes meedoen en altijd recht door zee gaan. We zouden minder gericht moeten zijn op de politieke mores en meer op wat Gods wil is in politiek en samenleving. Blokland en Belder volgen naar mijn mening te veel de agenda van het Europees Parlement. Waarom zou je zo nodig op alle terreinen moeten meestemmen?”
Wat is daarvan precies het probleem?
„Het probleem is dat je het jezelf op die manier bijna onmogelijk maakt om resultaten te boeken. Heel fijn hoor, dat je een gefundeerde mening over de NAVO hebt. Maar is dat voor een kleine christelijke fractie nu zo belangrijk? Je moet niet het hele veld willen bestrijken. Er zijn zaken waarop je als christelijke fractie een meerwaarde hebt: richt je daarop. Alleen dan kun je resultaten boeken. Daar zou ik ook aan willen werken als ik weer bij de ChristenUnie terecht zou komen.”
Na de declaratieaffaire bij ChristenUnie-SGP zou de overgang naar Van Buitenen ook als statement kunnen worden gezien. Heeft het daar iets van?
„Daar wil ik eigenlijk geen uitspraak over doen. Dat is een trap na die ik niet terecht zou vinden. Het is aan de betrokkenen zelf om met deze affaire in het reine te komen. Zij moeten zichzelf verdedigen en hebben dat ook gedaan. Veel kiezers hebben in de campagnetijd een andere keus gemaakt. Ik heb niet de behoefte er verder nog iets aan toe te voegen.”