Binnenland

Kamer wil aantal zwarte scholen in de hand houden

De Tweede Kamer vindt in meerderheid dat er grote druk moet worden uitgeoefend om te voorkomen dat het aantal zwarte scholen verder uitbreidt. Dat kan volgens de meeste fracties zonder de vrijheid van onderwijs op de helling te zetten.

Redactie politiek
1 September 2004 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Dat bleek dinsdag tijdens de eerste ronde van het kamerdebat met het kabinet over het rapport van de commissie-Blok. In dat rapport wordt het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar doorgelicht. Eerder dit jaar debatteerde de Kamer al met de commissie zelf over analyse en conclusies.

„Wij maken ons grote zorgen”, zei VVD-fractieleider Van Aartsen over de toename van het aantal islamitische scholen. Het kabinet wil de verdergaande opdeling in zwarte en witte scholen tegengaan door te komen tot onderlinge afspraken met gemeentebesturen. PvdA-leider Bos hekelde dit beleid; het is volgens hem te vrijblijvend.

SP’er Marijnissen bepleitte de meest vergaande maatregel. De opdeling in zwarte en witte scholen wordt volgens hem in de hand gewerkt door de grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Bijzondere scholen kunnen daardoor niet worden gedwongen zwarte kinderen toe te laten. Vooral orthodox-christelijke scholen zijn in zijn ogen de boosdoeners. Hij zou graag zien dat de bijzondere scholen verdwijnen en dat scholen verplicht worden alle kinderen te accepteren. Dat bracht hem in aanvaring met Van der Vlies (SGP) en Rouvoet (CU).

Ook Bos en Halsema (GroenLinks) stelden de onderwijsvrijheid ter discussie, maar droegen geen concrete voorstellen aan. Zelfs Marijnissen wilde nog geen begin van een poging ondernemen „omdat we dan dertig jaar verder zijn voordat we iets hebben bereikt.” Van Aartsen zei de onderwijsvrijheid ongemoeid te willen laten. Daarmee nam hij nog eens nadrukkelijk afstand van partijgenoten zoals Hirsi Ali, die een andere lijn voorstaan.

Van der Vlies en Rouvoet stelden de pogingen van dit kabinet aan de kaak om een Nederlandse imamopleiding te realiseren. „De bedoeling is kennelijk het totstandkomen van een onschuldige polderislam te bevorderen”, hoonde Van der Vlies. Rouvoet noemde de bemoeienis van de overheid met de inhoud van het onderwijs op dit punt ronduit gevaarlijk. Hij bespeurde een seculier-humanistische zendingsdrang richting moslims waarbij onverdraagzaamheid op de loer ligt. Dat zag hij nog eens bevestigd in de vreugdevolle reactie van minister Verdonk van Integratie op het nieuws dat de moslims in ons land in snel tempo seculariseren.

Zowel Rouvoet als Van der Vlies had geen goed woord over voor de medewerking van VVD-kamerlid Hirsi Ali aan de film Submission, waarin ontblote vrouwen de koran op de hak nemen. „Een provocatie”, vond Rouvoet. „Onnodig kwetsend”, oordeelde Van der Vlies, die bij Van Aartsen aandrong op een beoordeling van Hirsi Ali, „nu er kennelijk functioneringsgesprekken worden gevoerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer