Kamer kritisch over CO2–brief Brinkhorst
De Tweede Kamer vraagt minister Brinkhorst van Economische Zaken opheldering over een brief waarin hij Nederlandse bedrijven de mogelijkheid zou bieden uit het systeem van emmissiehandel te stappen. Dit systeem regelt afspraken waarbij bedrijven die teveel CO2–broeikasgas uitstoten, ’rechten’ kopen van bedrijven die dat niet doen.
Volgens PvdA’er Samsom gooit Brinkhorst, met instemming van staatssecretaris Van Geel (Milieu), met zo’n vrijstelling de handdoek in de ring. Hij zou anders hebben beloofd aan de Kamer, stelde dinsdag Samsom die vreest voor afzwakking van de Kyoto–klimaatafspraken.
In de brief van Brinkhorst meldt deze dat hij een verzoek voor een vrijstelling heeft ingediend bij de Europese Commissie in Brussel. Het gaat om een „beperkt aantal" Nederlandse inrichtingen of bedrijven. Door een verschil tussen de EU–landen in uitleg van de definitie van verbranding vallen deze in Nederland wel onder de geldende EU–richtlijn, maar in andere niet. Brinkhorst wil zo voorkomen dat de Nederlandse industrie concurrentienadeel ondervindt.
Raffinaderijen en elektriciteitsbedrijven moeten verplicht deelnemen aan het systeem dat op 1 januari 2005 moet ingaan. Esso heeft als eerste bedrijf daartoe een zogenoemd monitoringsprotocol en kreeg daarvoor maandag uit handen van Van Geel een prijs. Volgens Samsom geldt die verplichting niet voor chemiebedrijven, zoals DSM en Akzo, die niet echt warm lopen voor CO2–beperkingen. Zijn vrees is dat deze bedrijven via deze uitweg slechts aan slappe afspraken over CO2–uitstoot zijn gebonden.