Werkgeversbaas tegen verhoging collegegeld
Werkgeversvoorzitter J. Schraven is tegen een verhoging van het collegegeld. De voorzitter van VNO–NCW ziet evenmin iets in het kabinetsplan het hoger onderwijs voor 30–plussers niet meer te bekostigen. Die maatregelen zijn alleen maar een bezuiniging, zei Schraven dinsdag in Rotterdam bij de opening van het academisch jaar van de Open Universiteit.
„Verhoging van het collegegeld heeft alleen zin als die gepaard gaat met een duidelijke verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Zoals bijvoorbeeld in Engeland", aldus Schraven. Het maximum toegestane collegegeld is daar verhoogd van 1200 naar 3000 pond (ongeveer 4500 euro). In Enschede, waar de Saxion Hogescholen het studiejaar opende, noemde voorzitter F. Leijnse van de HBO–raad de plannen „het perfecte recept om in Europa verder achterop te raken".
Schraven vindt dat universiteiten en hogescholen moeten inspelen op de behoefte aan bijscholing van werknemers, omdat het bedrijfsleven steeds hogere eisen stelt. „Een groot deel van de huidige werknemers heeft niet meer dan een mbo–opleiding", stelde hij vast.
Volgens Schraven moeten studenten of bedrijven meer dan nu een studie kunnen inrichten. Daarom steunt hij een ontwikkeling in het hoger beroepsonderwijs naar een kleiner aantal bachelordomeinen, waarbij hogescholen meer programmeervrijheid hebben. Hogescholen kunnen daardoor beter inspelen op behoeften van het regionale bedrijfsleven of van individuele studenten.
Voorzitter Wöltgens van het college van bestuur van de OU verwacht dat het opleidingsniveau van de Nederlandse beroepsbevolking de komend jaren nauwelijks zal stijgen. De regering ondergraaft voortdurend haar eigen doelstellingen op dat terrein door maatregelen die haaks staan op het stimuleren van een leven lang leren. Als voorbeeld noemde hij onder meer de afschaffing van de pc–privéregeling.
Ook Leijnse meent dat Nederland het de komende jaren steeds meer moet hebben van ’rijpere’ studenten, die verder willen komen in hun werk en besluiten te gaan studeren. Daarom zijn de hogescholen sterk gekant tegen de bezuiniging op de 30–plussers. Volgens Leijnse wordt alles benaderd vanuit het perspectief van de negentienjarige student. Andere landen zijn zich er van bewust dat de groei van het aantal kenniswerkers moet komen van volwassen tweede kansers, aldus de voorzitter van de HBO–raad.