Binnenland

Hermans voor schoolvisitaties

Als scholen voor basis- en voortgezet onderwijs onderling elkaars kwaliteit gaan controleren, leidt dat waarschijnlijk tot betere resultaten dan wanneer de inspectie dit gaat doen. Maar als scholen gaan werken met visitatiecommissies, zal het resultaat ervan wel zijn onderworpen aan het oordeel van de inspectie.

Van onze redactie politiek
6 November 2001 10:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Met deze woorden probeerde minister Hermans van Onderwijs maandag in de Tweede Kamer de christelijke fracties voor het wetsvoorstel op het onderwijstoezicht te laten stemmen. De christelijke fracties hebben grote moeite met het plan van Hermans om de Onderwijsinspectie ook zaken zoals de kwaliteit van de lesmethoden, het schoolklimaat en het pedagogisch-didactisch klimaat te laten beoordelen. Ze vinden dat de overheid de vrijheid van inrichting van het onderwijs daarmee aantast.

De fracties van ChristenUnie en SGP hebben maandag een wijzigingsvoorstel ingediend dat naar hun mening wel recht doet aan de vrijheid van onderwijs en waarbij de kwaliteit van het onderwijs op de scholen toch een controle ondergaat. Scholen moeten dan gezamenlijk visitatiecommissies in het leven roepen die de scholen beoordelen op kwaliteit. De inspectie moet erop toezien dat de controle goed is uitgevoerd.

Minister Hermans toonde zich enthousiast over dit voorstel, dat is bedacht door oud-GPV-kamerlid Schutte en nu is overgenomen door ChristenUnie-kamerlid Slob en zijn SGP-collega Van der Vlies. „Als er eigen kwaliteitszorg is, dan is de rol van de inspectie terughoudend. Zij zal zo nu en dan wel beoordelen of de visitaties aan de eigen standaarden voldoen”, aldus Hermans.

Niet overtuigd
Slob is vooralsnog niet overtuigd. „Ik plaats de inspectie toch wat verder achterop”, aldus het kamerlid. In zijn visie mag de Onderwijsinspectie alleen controleren of de school zich met kwaliteitsbeleid bezighoudt en of dat op een juist niveau gebeurt, maar een inhoudelijk oordeel over de kwaliteit mag de inspectie niet geven. Hermans zal nog schriftelijk op het amendement reageren. Over twee weken rondt de Kamer het debat af.

Volgens Hermans is het kwaliteitsoordeel over scholen bedoeld om ze te helpen het beste uit de kinderen te halen. Het oordeel over het pedagogisch en het didactisch klimaat is geen voorschrift, maar een advies. De overheid zal er ook geen sancties aan verbinden.

Wel zal het inspectierapport via internet openbaar worden gemaakt. Als de school het er niet mee eens is, zal het commentaar van de school erbij komen. Voor een beroepsmogelijkheid bij de Onderwijsraad, zoals voorgesteld door de SGP’er Van der Vlies, voelt Hermans niets. Er is al een aantal beroepsmogelijkheden bij de inspectie zelf en bovendien gaat het alleen om adviezen, zo redeneerde de bewindsman.

Jaarlijks
De regeringspartijen, PvdA, VVD en D66, willen graag dat alle scholen in de toekomst elk jaar een grondig onderzoek (integraal toezicht) ondergaan. Hermans vindt dat te ver gaan en wil alleen probleemscholen daarvoor in aanmerking laten komen. „Een jaarlijks bezoek past wel, maar een jaarlijks onderzoek is moeilijk”, aldus de bewindsman. De christelijke fracties bepleiten ook een jaarlijks bezoek. Ze vinden dat een jaarlijks onderzoek de zelfstandigheid van de scholen te veel aantast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer