Nederlander hecht aan hervulbare statiegeldfles
De Nederlander is dik tevreden met de huidige, hervulbare statiegeldfles voor frisdranken. Uit een enquête van onderzoeksbureau TNS–NIPO blijkt dat 91 procent van de ondervraagden het huidige systeem goed vindt. Dat meldde de milieukoepelorganisatie Recycling Netwerk maandag.
Van de 964 Nederlanders, die door TNS–NIPO ondervraagd werden, staan 563 mensen vierkant achter de bestaande statiegeldfles. Nog eens 318 mensen vinden dat het huidige systeem goed werkt.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu presenteerde vorige week zijn nieuwe beleid voor de petflessen. Onder druk van de Europese Commissie wil hij met ingang van 2006 het verplicht hergebruik van de grote frisdrankflessen afschaffen. Tegelijkertijd moet het bedrijfsleven een systeem bedenken waarbij de kleine plastic flesjes beter worden ingezameld.
De koepelorganisatie is teleurgesteld in de plannen van de staatssecretaris. Het Netwerk is het niet eens met de voorgenomen afschaffing van de hervulplicht en het nieuwe uitstel van een statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes.
Het doel van de plannen is onder meer dat de hoeveelheid kleine frisdrankflesjes in het zwerfafval per 2006 met 80 procent is teruggedrongen in vergelijking met 2001. Het bedrijfsleven mag van staatssecretaris proberen eerst zelf met een eigen systeem dit doel te halen. „Probleem voor Van Geel is echter dat het niet lukt deze reductie te meten", aldus Recycling Netwerk.
Een woordvoerder van het ministerie van VROM benadrukt dat er voor de consument eigenlijk niks verandert in het nieuwe systeem. De grote frisdrankflessen worden net als nu via de supermarkten met behulp van statiegeld ingezameld. De supermarkten mogen echter vanaf 2006 de flessen in elkaar persen en dan transporteren voor recycling tot nieuwe, eenmalige flessen.
Van Geel zou deze week met de Tweede Kamer overleggen over het nieuwe verpakkingenbeleid. Op verzoek van de Kamercommissie is dat overleg naar aanleiding van de enquête voorlopig uitgesteld.