Binnenland

„Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer”

Mensen die slachtoffer worden van een verkeersongeval, zoeken vaak geen hulp. Daardoor komt de klap vaak pas weken of zelfs maanden later. De campagne Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer, roept mensen op tijdig hulp te zoeken.

ANP
15 November 2019 06:47Gewijzigd op 16 November 2020 17:30
beeld ANP
beeld ANP

„Uit gesprekken die wij hebben gevoerd met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen, terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp”, zegt Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Vaak bagatelliseren mensen volgens haar zo’n ongeval. Dan zeggen ze „het is niet zo erg” of „het had een ander ook kunnen overkomen”.

„Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning”, aldus Jansen. „Onze medewerkers kunnen ook helpen bij praktische zaken, zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties.”

Op de website van Slachtofferhulp kan iemand, al dan niet anoniem, persoonlijke ervaringen delen met lotgenoten. Contact met de veroorzaker van een verkeersongeval kan bovendien helpen, zo staat te lezen op de site. Wij horen vaak van slachtoffers dat ze dan antwoord krijgen op hun vragen en dat het contact helpt om de gebeurtenis een plek te geven.

Zondag is het Werelddag voor de herdenking van verkeersslachtoffers. Elk jaar raken ongeveer 20.000 mensen in Nederland ernstig gewond in het verkeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer