Strand Egmond dicht voor ruimen torpedo’s
Een stuk strand van 1800 meter bij Egmond aan Zee is sinds vandaag afgesloten, omdat daar een aantal torpedo’s uit een in de Tweede Wereldoorlog gestrande Duitse onderzeeër moet worden opgeruimd. Het gaat om het strand rond paal 41 tussen Egmond aan Zee en Bakkum.
Volgens burgemeester P. de Winter van de gemeente Bergen zitten er in de onderzeeboot waarschijnlijk twee torpedo’s met in totaal 600 kilo springstof. Maar het kunnen ook meer torpedo’s zijn.
De Koninklijke Marine adviseerde de gemeente de explosieven op te ruimen, omdat ze instabiel zijn geworden. Daardoor is het mogelijk dat de torpedo’s spontaan ontploffen. De klap zou een krater van 10 meter diep en 30 meter breed kunnen veroorzaken. Tot op 1800 meter van de onderzeeboot zouden scherven en brokstukken kunnen terechtkomen.
De afsluiting van het verlaten stuk strand en het duingebied in de directe omgeving ervan duurt waarschijnlijk enkele weken. Eerst moet een damwand rond de onderzeeboot worden geslagen om het schip droog te leggen. De onderzeeër ligt ongeveer 60 meter in zee. Bij extreem lage waterstanden is het mogelijk rond het wrak te lopen.
De gemeente Bergen probeert donderdag met bergingsbedrijf Wijsmuller uit IJmuiden tot een akkoord te komen over het slaan van de damwand. Afhankelijk van de benodigde lengte van die constructie kan het twee tot drie weken duren voordat de damwand klaar is.
De afdeling duik- en demonteerzaken van de Koninklijke Marine haalt de torpedo’s uit het schip zodra het water eromheen is weggepompt.
De gemeente overlegt nog met de kustwacht over de afsluiting van de zee rondom het wrak. Het is nog niet bekend tot op welke afstand geen schepen mogen varen. Ook komen er beperkingen voor het vliegverkeer.
De Duitse U-boot van het type Seehund was tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld op missie om vrachtschepen van de geallieerden te torpederen. Op zijn laatste vaart kwam de onderzeeboot voor de Noord-Hollandse kust onder vuur te liggen. De bemanning liet het schip vastlopen bij het strand, waarna het daar bleef liggen.