Binnenland

’Caloh Wagoh werkte met drie moordcommando’s’

Caloh Wagoh werkte met drie moordcommando’s. Delano R., medeoprichter van de motorclub, stuurde die commando’s aan. Ook nam hij opdrachten aan van onder anderen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, die het best betaalde. Via lid en ‘raadgever’ van Caloh Wagoh Greg R. kwamen ook moordopdrachten binnen van criminele groepen Turken.

ANP
4 October 2019 10:36Gewijzigd op 16 November 2020 17:08

Dat heeft de kroongetuige in deze zaak, Tony de G., verklaard, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag tijdens de zitting tegen R. en R. (geen familie) en een groep medeverdachten. De inleidende zitting vond plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De G. heeft een reeks verklaringen afgelegd in het steeds verder uitdijende onderzoek-Eris, zoals de zaak heet. Deze is gericht op een reeks liquidaties dan wel pogingen of plannen daartoe van een groep van veertien verdachten. Delano R. geldt als hoofdverdachte. Behalve over een reeks verklaringen van kroongetuige De G. beschikt justitie over een grote hoeveelheid ontsleutelde communicatie tussen diverse verdachten, zogeheten PGP-berichten.

Ridouan Taghi is het middelpunt van een andere grote zaak, Marengo, die verwant is aan het onderzoek-Eris. In beide zaken gaat het om nietsontziend en zeer grof geweld in de onderwereld. Ook in Marengo speelt een kroongetuige een centrale rol.

De advocaat van deze kroongetuige werd vorige maand doodgeschoten. „Zijn leven is ontnomen omdat hij - zo lijkt het - zijn werk deed”, zei de officier van justitie bij aanvang van de zaak. „De rechtsorde is geschokt. Maar daar laten wij ons niet door leiden, of afleiden, of afhouden van de taak waar wij voor staan.”

Kroongetuige De G. (35) was zelf actief voor een van de moordcellen van de motorclub. Na de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen, vluchtte hij naar Spanje. Naar eigen zeggen wilde hij vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en kon hij „geen kant meer op”. Toen besloot hij spijtoptant te worden.

Het OM sprak met weerzin over de criminele bloeddorst van Caloh Wagoh. Rode draad in het onderzoek zijn „dood en wapens”, aldus de officier van justitie.

De zaak gaat 19 december verder, wederom met een inleidende zitting. De inhoudelijke behandeling vindt waarschijnlijk pas begin 2021 plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer