Fracties Den Haag willen meer ruimte voor kerken
De Haagse fracties van VVD, CDA en ChristenUnie/SGP stellen het college vragen over het gebrek aan gebedsruimten in de stad.
Eind mei hielden de fracties een hoorzitting voor geloofsgroepen die kampen met ruimtegebrek. Daarin kwam naar voren dat met name christelijke migrantenkerken veel problemen hebben om aan geschikte ruimtes te komen.
De fracties willen nu onder meer weten in hoeverre de gemeente rekening houdt met de behoefte aan kerkelijke gebouwen in het bestemmingsplan. Verder vragen zij het gemeentebestuur om een lijst van andere locaties, zoals scholen en buurthuizen, die op zondagen aan deze groepen verhuurd zouden kunnen worden. Bovendien willen VVD, CDA en CU/SGP weten op welke wijze de gemeente toeziet op de veiligheidsaspecten van bijeenkomsten die plaatshebben op minder geschikte locaties.
Volgens fractievoorzitter W. J. Pijl van de CU/SGP is de serie vragen aan het college een vervolg op vragen die de fracties al dit voorjaar stelden. „We kregen van het gemeentebestuur een onbevredigend antwoord. We hadden het idee dat het college het probleem van een tekort aan gebedsruimten bagatelliseerde. Wij als als CU/SGP, maar ook onze collega’s van CDA en VVD kregen echter steeds sterkere signalen vanuit de christelijke migrantenkerken. Zij zoeken wat om te huren, maar worden daarin steeds teleurgesteld. Daardoor trekken de gemeenteleden met elkaar in tjokvolle huiskamers, waar bijvoorbeeld de brandveiligheid vaak ver te zoeken is. Deze gemeentes groeien hard, maar kunnen natuurlijk niet zomaar 1 miljoen euro op tafel leggen voor een nieuw kerkgebouw.”
Pijl noemt als voorbeeld een christelijke gemeente van hoofdzakelijk Surinamers en Antillianen in de Haagse wijk Spoorwijk. „In Spoorwijk staan enkele gebouwen van welzijnsinstellingen. Die staan op zondag leeg. De christelijke gemeente heeft bij het Haagse gemeentebestuur aangeklopt of ze misschien een van die gebouwen mag huren. Maar dan houdt de gemeente de boot af. Ik vind dat onterecht en heel vreemd.”
Volgens Pijl moet de burgerlijke gemeente mogelijkheden bieden aan kerkelijke gemeentes om een gebouw te huren. „De lokale overheid heeft een faciliterende taak. Je kunt als gemeentebestuur niet tegen de christelijke migrantenkerken zeggen: Gaat heen en wordt warm en zoek het zelf maar uit.”