Economie

‘Kabinet moet stikstof-impasse doorbreken’

Het kabinet moet er alles aan doen om gemeenten en provincies zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen met de vergunningverlening die op losse schroeven is komen te staan door een uitspraak van de Raad van State over stikstof. Daarvoor moeten extra mankracht en middelen ter beschikking komen, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie om de voorstellen van de commissie-Remkes.

ANP
25 September 2019 19:48Gewijzigd op 16 November 2020 17:04

De ondernemersorganisaties zijn „zeer teleurgesteld” dat de commissie er niet in is geslaagd om op dit punt met oplossingen voor de korte termijn te komen. Ze wijzen er op dat dit wel de opdracht was.

VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen faillissementen van vele ondernemingen als duizenden „onnodig gestopte projecten” niet snel weer op gang komen. De organisaties wijzen er ook op dat de kwestie het bedrijfsleven al tientallen miljoenen euro’s heeft gekost. „Het kabinet moet nu in actie komen”, zo klinkt het. „Deze impasse duurt nu al maanden en er gloort ook na vandaag nog steeds geen sprankje hoop dat we hier snel uitkomen.”

Volgens de organisaties zijn er twee soorten van urgentie. Een voor natuur en milieu, maar ook een voor al die 18.000 projecten die stilliggen. VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat beleidsmakers bij het vergunningverleningsproces kunnen terugvallen op het toetsingskader dat gold voordat het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig werd verklaard.

„Dat kader was gelet op alle rechtspraak helder en daarvoor is dan ook geen nieuw beleid nodig. Het is nu zaak dat het kabinet decentrale overheden daarbij helpt en ze comfort biedt”, aldus de organisaties. Ze wijzen er vooral op dat kleinere projecten die nauwelijks stikstof uitstoten, gewoon moeten doorgaan.

Ook Aannemersfederatie Bouw en Infra (AFNL) had gehoopt op meer duidelijkheid over de vergunningverlening in de bouwsector. De organisatie hoopt dat het kabinet snel met noodmaatregelen komt. „Anders komt er van de enorme bouwopgave die moet worden uitgevoerd weinig terecht”, waarschuwt AFNL.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer