Vrijheid van onderwijs: recht, zegen en plicht
„Leerlingen en docenten in het reformatorisch onderwijs moeten een voorbeeld zijn, maar wees vooral in alles afhankelijk van de Heere.” Dat zei oud-docent Nederlands, ds. J. Schipper, vrijdagavond tijdens de opening van het 21e cursusjaar van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in de Rijssense Noorderkerk.
Ds. Schipper zei dat ook ouders voorbeelden voor hun kinderen moeten zijn. „Dat hebben ze beloofd bij de doop. Ze moeten hun kinderen vertellen over de leer van ellende, verlossing en dankbaarheid, de leer van zonde en genade. Maar ook over allerlei uiterlijke dingen als gedrag, tijdsindeling, taalgebruik. Kinderen moeten immers opgevoed worden, maar bovenal in de kinderlijke, tere vreze des Heeren, leedwezen over de zonde, maar ook over de vreugde van de vergeving van zonden die mogelijk is door het gestorte bloed van Jezus Christus.”
Ds. Schipper wees op de voorbeeldfunctie van Daniël aan het hof van koning Darius. „In de Bijbel staat dat in Daniël een voortreffelijker geest was en dat viel op. Maar Daniël had die wijsheid van de Heere, Die nog steeds zegt: wie wijsheid ontbreekt, mag het van Mij begeren. Wij zijn dwaas in onszelf. Twintig jaar geleden startten we de Fruytierschool in Apeldoorn met 201 leerlingen in half afgekeurde gebouwen, waarvan sommige bijna op instorten stonden. Er is zelfs zo’n schoolgebouw daadwerkelijk ingestort. Berekend was dat we op den duur op 1400 leerlingen zouden uitkomen, maar de school start dit jaar met 2800 leerlingen. God rekent anders. Alleen, bij de start hadden we de hulp van Gods Geest nodig, en die hebben we nu nog steeds nodig. Daniël had open vensters naar Jeruzalem, gericht op Jeruzalem en de dienst des Heeren.”
Hij riep de leerlingen op hetzelfde te doen als Daniël: „Kom maar voor Hem uit in het openbare leven en vertoef maar veel aan de troon der genade.”
De Rijssense locatiedirecteur W. ter Harmsel ging in op het openingsthema ”De zegen van de geboden onderwijsvrijheid”. Ter Harmsel stelde dat het christelijk onderwijs gelukkig nog steeds een recht is in ons land, een zegen, maar het schept ook verplichtingen. „Toen in 1920 de onderwijsvrijheid grondwettelijke basis kreeg, werd tijdens de dankstond in de Utrechtse dom gezegd dat er allereerst oorzaak tot danken was, maar allermeest plicht tot bidden.”
Ter Harmsel wees op de aanvallen die gedaan worden op artikel 23. „Mevrouw Vergeer van de SP en professor Cliteur vinden dat het bijzonder onderwijs achterhaald is en dat ook andersdenkenden toegang moeten hebben tot het christelijk onderwijs, zodat ze met onze waarden en normen kennis kunnen maken en van ons leren. Maar de Bijbel zegt dat ons hart al geneigd is tot álle kwaad en als het eigen gezicht van het christelijk onderwijs verloren gaat, dan vervalt ook het bestaansrecht ervan.”
Ter Harmsel wees erop dat het christelijk onderwijs ook verplichtingen schept. „Collega’s, het moet aan jullie te merken zijn wat de identiteit van onze school inhoudt. Hoe doen we ons werk en zijn we een geloofwaardig voorbeeld? Leerlingen zien immers scherp. Ouders, hoeveel moeilijk bespreekbare zaken laat u aan school over?”
Ter Harmsel vroeg ook begrip van de kant van de ouders voor de school en voor zaken die binnen een school kunnen voorvallen. „Met erkenning van elkaars fouten mogen we dat immers van u vragen.”
Aan de leerlingen vroeg Ter Harmsel om op respectvolle wijze om te gaan met het gezag waarmee ouders en docenten bekleed zijn. „De school zoekt het beste voor je en van jou vragen we een inspanning. Bedenk daarbij dat de Heere de hand van de vlijtige wil zegenen. Vraag bovenal aan de Heere om in Zijn Woord je gang en treden vast te maken. De wereld is niet te vertrouwen, maar de Heere altijd.”
Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum waren oud-docenten uitgenodigd het schooljaar te openen. Naast de bijeenkomst in Rijssen gebeurde dat in de Apeldoornse Grote Kerk aan de Loolaan. Daar werd het woord gevoerd door oud-wiskundedocent ds. M. J. Kater en centraledirectievoorzitter ing. E. Klein. In de kerk van de oud gereformeerde gemeente aan de Schaapsweg in Ede spraken bestuursvoorzitter ds. A. Schreuder en de Apeldoornse locatiedirecteur L. van Dijke. In de kerk van de gereformeerde gemeente in Nunspeet spraken oud-godsdienstdocent ds. P. Korteweg en de heer A. J. Verwijs, directeur van de locatie Uddel.
De scholengemeenschap heeft vestigingen in Rijssen, Apeldoorn en Uddel. Verder zijn er plannen om met het Van Lodensteincollege in Amersfoort te komen tot een nieuwe vestiging in Barneveld.