Moskou pakt demonstranten op
De Russische politie heeft net als een week eerder honderden betogers opgepakt die zaterdag demonstreerden tegen de uitsluiting van kandidaten in de komende verkiezingen in en rond Moskou.
De autoriteiten hebben kandidaten van de oppositie geen toestemming gegeven mee te dingen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Veel Russen zijn daar boos over en gingen over tot protesten. Voor de betoging van zaterdag was geen toestemming verleend en de politie begon snel demonstranten in bussen af te voeren.
Voorafgaand is een vooraanstaand activiste uit de oppositie in Moskou, de advocate Ljoebov Sobol, door de politie opgepakt. Ze werd uit een taxi gehaald toen ze naar de demonstratie wilde gaan. Sobol, een bestrijdster van corruptie en bondgenoot van de vastzittende oppositieleider Aleksej Navalni, is een van de politici in Moskou die aan gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen, maar dat niet mag.
Opkomst
De opkomst bij de demonstratie was volgens waarnemers relatief gering. Vanwege hevige regenbuien was het aantal deelnemers in eerste instantie gering, maar in de loop van de dag groeide het aantal deelnemers.
De betogers wilden een tocht van zo’n vier kilometer door de stad houden, maar die werd verboden door de autoriteiten. De demonstranten hadden zich verzameld op het Poesjkinplein.
De Nederlandse journalist Joost Bosman, die onder meer werkt voor het Algemeen Dagblad, werd ook door de politie aangehouden. Aan het eind van de middag werd hij weer vrijgelaten en „boden ze hun excuses aan”, aldus het AD.
De demonstratie van afgelopen zaterdag was niet zo groot als die van de voorgaande zaterdagen, waar duizenden mensen op de been waren. Bij deze demonstratie waren er „maximaal 200 tot 300 mensen”, aldus de journalist.
Gevangenisstraf
De politie had al aangekondigd hard op te treden tegen mensen die toch zouden komen demonstreren. In het voorgaande weekeinde werden 1400 arrestaties verricht. Aanhouding kan leiden tot een zeer lange tijd in voorarrest en lange gevangenisstraffen wegens „het veroorzaken van massale onrust” of wegens geweld tegen agenten.
Eerder werden bij de protesten ook veel activisten opgepakt en vijf zijn volgens de Moscow Times beschuldigd van „het organiseren van massale rellen” waar 15 jaar cel op kan staan. Zij zitten in ieder geval tot de volgende zitting op 27 september vast. Oppositieleider Navalni zit sinds eind juli een straf van 30 dagen uit wegens het aanzetten tot protesten. Vorig weekend moest hij nog naar het ziekenhuis nadat hij ziek was geworden in de gevangenis.
Justitie in Moskou heeft laten weten dat ze een strafrechtelijk onderzoek is begonnen tegen een stichting waarmee Navalni zegt corruptie te bestrijden. In de stichting zou een miljard roebel (13,7 miljoen euro) zijn witgewassen volgens de beschuldigingen. Navalni’s berichtgeving over corrupte praktijken in het land maken veel indruk op voor - en tegenstanders van hem.