Binnenland

Huurders blokkeren Haags project

De laatste verstokte huurders van woonflat Zwarte Madonna in Den Haag weigeren te vertrekken. Zij lieten dinsdag weten in verzet te blijven tegen de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier, waar onder meer twee nieuwe ministeries moeten komen.

Regioredactie
18 August 2004 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Een woordvoerder van het gemeentebestuur zei dinsdag dat Den Haag in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank op 22 juli, waarin wordt bepaald dat de 21 huishoudens mogen blijven wonen in de met zwarte tegeltjes beklede flat.

Den Haag is erop gebrand de flat met daarin 336 sociale huurwoningen zo snel mogelijk leeg te krijgen, zodat die gesloopt kan worden. Het gebied waar de flat staat, het Wijnhavenkwartier, moet in 2014 onder meer twee nieuwe ministeriegebouwen en 540 woningen herbergen. Met de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier is 600 miljoen euro gemoeid.

De rechter in Den Haag bepaalde dat de gemeente nog te kort eigenaar van de Zwarte Madonna is om de bewoners te dwingen het gebouw uit te gaan. Om dat te kunnen doen, had Den Haag de huurders drie jaar geleden al duidelijk moeten maken dat ze het gebouw wilde kopen om het te slopen. Hoewel de rechter behoorlijk streng was tegen de gemeente, wil wethouder Hilhorst zijn argumenten aan het oordeel van een hogere rechter onderwerpen.

De bewoners van Zwarte Madonna weten evenwel van geen wijken. „De gemeente heeft hier asociaal en crimineel gehandeld”, zegt L. Onderwater, een van de laatst overgebleven bewoners. „Wij gaan door met ons verzet tot het einde.”

Tijdens een rondleiding over de galerijen en de binnentuin vertelt Onderwater wat hem zo frustreert. „Er bestaat een enorme behoefte aan deze appartementen, en dan sloopt de gemeente juist een gebouw met 336 goede en betaalbare woningen. Aan de andere kant wordt 600 miljoen euro geïnvesteerd in twee prestigieuze ministerietorens met een hoogte van 140 meter.”

Onderwater, die al zeventien jaar een tevreden bewoner is van een hoekappartement in de Madonna, vindt dat de gemeente zich schuldig heeft gemaakt aan intimidatie. „In december werd de huur opgezegd, in maart kregen honderd huurders een dagvaarding toegestuurd waarin stond dat ze hun huis zouden worden uitgezet”, aldus Onderwater. „Ik laat me niet intimideren en ken m’n rechten. Maar als je een gezin hebt met kinderen, kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment eieren voor je geld kiest. Het zijn uiteindelijk de meest sterken die blijven zitten.”

De Zwarte Madonna staat sinds 1985 in het gebied tussen het Centraal Station en het centrum van de stad. Het feit dat het pand nog geen twintig jaar oud is en alweer gesloopt gaat worden, stuit veel Hagenaars tegen de borst. Degenen die nu nog in het flatgebouw wonen, kunnen gezien worden als een soort harde kern van Zwarte Madonna-huurders.

Het is nog niet duidelijk wanneer het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep behandelt. Meestal duurt het een aantal maanden voordat dat gebeurt. Hilhorst hoopt dat begin 2005 de Zwarte Madonna leeg is, maar het zou ook pas eind volgend jaar het geval kunnen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer