Binnenland

Weer Nederlandse militair gedood in Irak

Een 29-jarige wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee is zaterdagavond tijdens een beschieting in Zuid-Irak gedood. Vijf andere Nederlandse militairen raakten ernstig gewond. Kabinet en Kamer houden vast aan de Nederlandse missie in Irak.

Binnenlandredactie
16 August 2004 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Het schietincident gebeurde ten zuiden van al-Rumaythah. Een Nederlandse patrouille was net teruggekeerd van een onderzoek naar ongeregeldheden in de stad, circa 40 kilometer ten noorden van het Nederlandse hoofdkamp in al-Samawah. Omstreeks 22.15 uur zaterdagavond werden twee ongepantserde voertuigen van de Nederlanders onder vuur genomen met klein kaliber wapens en mogelijk een mitrailleur. De wachtmeester, de 29-jarige Jeroen Severs uit het Betuwse Zoelmond, werd dodelijk getroffen.

Kort na de beschietingen schoten militairen van de zogenoemde Quick Reaction Force de Nederlandse patrouille te hulp. Ook deze eenheid werd onder vuur genomen en bovendien bestookt met antitankgranaten. Bij deze confrontatie vielen opnieuw gewonden. Uiteindelijk herstelden Apache-gevechtshelikopters de rust.

De gewonden zijn vier militairen van de landmacht en een marechaussee. Niemand ligt meer op de intensieve zorg en iedereen is aanspreekbaar. Alle gewonden hebben inmiddels zelf contact gehad met hun familie, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht vanmorgen.

Defensie zwijgt op uitdrukkelijk verzoek van de familie over de achtergronden van het slachtoffer. Severs is de tweede Nederlandse militair die in Irak is gesneuveld. Drie maanden geleden kwam de 36-jarige sergeant Dave Steensma bij een granaataanval om het leven.

Premier Balkenende heeft gistermorgen, mede namens koningin Beatrix, zijn medeleven uitgesproken met de familieleden van de omgekomen militair. „Dit is een grote schok voor iedereen. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden”, aldus de minister-president. Ook minister Kamp van Defensie sprak zondag zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de marechaussee en de vijf gewonden en hun familie.

Kamp vindt niet dat de Nederlandse militairen in Irak zwaardere wapens moeten krijgen. Volgens hem zijn de militairen voldoende beschermd. Een definitief besluit daarover zal het kabinet nemen als een onderzoek naar het incident is afgerond. De bewindsman erkende dat de situatie in Irak steeds gevaarlijker wordt.

De Nederlandse regering en de Tweede Kamer zien in de aanslag geen reden om de Nederlandse militairen terug te trekken. In juni verlengde het kabinet deze missie met acht maanden.

De overgrote meerderheid van de Irakezen stelt de aanwezigheid van de Nederlanders zeer op prijs. „Dat werk moet daarom ook worden voortgezet. Dit was geen aanslag door het Irakese volk, maar een aanslag door individuen die door hun destructieve optreden proberen de wederopbouw van Irak te frustreren”, aldus Balkenende.

De regeringsfracties, CDA, VVD en D66, en de grootste oppositiepartij, PvdA, spraken zondag ook opnieuw hun steun uit voor de missie van de militairen. Het CDA is het helemaal eens met de woorden die minister Kamp heeft gesproken. De VVD vindt dat er zonodig meer militairen naar Irak moeten en dat de missie na maart 2005 verlenging behoeft. Daar is de PvdA het niet mee eens. „Roekeloos”, aldus kamerlid Koenders.

De militaire vakbond AFMP wil een „grondig onderzoek” naar het incident van zaterdagavond. De Nederlandse regering en de Tweede Kamer zien in de aanslag geen reden om de Nederlandse militairen terug te trekken. In juni verlengde het kabinet deze missie met acht maanden. De overgrote meerderheid van de Irakezen stelt de aanwezigheid van de Nederlanders zeer op prijs. „Dat werk moet daarom ook worden voortgezet. Dit was geen aanslag door het Iraakse volk, maar een aanslag door individuen die door hun destructieve optreden proberen de wederopbouw van Irak te frustreren”, aldus Balkenende. De regeringsfracties, CDA, VVD en D66, en de grootste oppositiepartij, PvdA, spraken gisteren ook opnieuw hun steun uit voor de missie van de militairen. Het CDA is het helemaal eens met de woorden die minister Kamp heeft gesproken. De VVD vindt dat er zonodig meer militairen naar Irak moeten en dat de missie na maart 2005 verlenging behoeft. Daar is de PvdA het niet mee eens. „Roekeloos”, aldus kamerlid Koenders. De militaire vakbond AFMP wil een „grondig onderzoek” naar het incident van zaterdagavond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer