Binnenland

PvdA zet streepjescode in tegen fietsendiefstal

De PvdA wil dat alle nieuwe fietsen vanaf volgend jaar worden uitgerust met een streepjescode. Alle codes worden vervolgens in een landelijk register opgenomen op internet waar, zonder tussenkomst van de politie, elektronisch aangifte gedaan kan worden van fietsendiefstal.

ANP
13 August 2004 15:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Op die manier kunnen volgens de PvdA fietsenhandelaren, stadswachten, politie en consumenten eenvoudig zien of een fiets is gestolen. Een jaar later zouden alle fietsen van een streepjescode moeten zijn voorzien. PvdA–Tweede–Kamerlid Depla presenteert vrijdag zijn plan bij een rijwielhandelaar in Utrecht.

Eigenaren van een fiets krijgen een soort kentekenbewijs dat noodzakelijk is wanneer ze de tweewieler willen verkopen. De prijs van een nieuwe fiets zou met de komst van een streepjescode 15 euro hoger komen te liggen, voor oude fietsen is dat 5 euro. „Maar dat verdien je zo terug door een lagere verzekeringspremie", zegt Depla vrijdag.

Brancheorganisaties RAI en Bovag begroeten de inzet om fietsendiefstal tegen te gaan. De Bovag noemt het echter niet ideaal als twee verschillende registratiesystemen naast elkaar gaan bestaan. Volgens de RAI en Bovag bestaat er al een landelijk systeem waarmee de politie kan vaststellen of fietsen gestolen zijn. Sinds oktober 2002 worden nieuw verkochte fietsen in dit zogeheten Tag Registratie Systeem (TRS) opgenomen. Zij zijn herkenbaar aan een chip in het slot. Inmiddels staan er ruim 2,6 miljoen fietsen in de databank.

Kamerlid Depla vindt het van groot belang dat er iets wordt gedaan aan fietsendiefstal, dat jaarlijks 800.000 keer in ons land gebeurt. Depla hekelt de groeiende houding dat het stelen van fietsen gewoon geaccepteerd zou moeten worden.

De PvdA geeft de streepjescode ook meer kans dan de antidiefstalchip. „Dat systeem is heel duur en bovendien komt de chip in het slot terecht dat vaak als eerste door de dief eraf wordt gesloopt."

De Fietsersbond juicht het PvdA–plan toe en ziet in de streepjescode een „haalbaar, goedkoop en relatief simpel alternatief" voor de antidiefstalchip. Campagneleider fietsdiefstal van de Fietsersbond, M. van Bree, wijst erop dat naast dit plan echter meer nodig is om serieus de strijd aan te binden met de fietsendief. „Mensen moeten weten dat aangifte van fietsdiefstal weer zinvol en bovendien essentieel is."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer