Gedwongen opname steeds vaker via rechter
Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, loopt steeds vaker via de rechter. Vorig jaar oordeelde de rechter ruim 27.000 keer over dergelijke opnames, nadat de burgemeester eerder opdracht had gegeven iemand op te nemen, meldt de Raad voor de Rechtspraak.
Het aantal ‘bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen’ (BOPZ) stijgt al jarenlang gestaag. In 2008 werden nog ruim 16.000 gedwongen opnames door de rechter behandeld.
Volgens de raad heeft de stijging te maken met de bezuinigingen op de zorg: het aantal bedden in psychiatrische klinieken is afgenomen, maar de ambulante zorg is niet evenredig gegroeid. Ook wordt afwijkend gedrag in de maatschappij steeds minder geaccepteerd.
Als iemand een gevaar voor zichzelf of anderen vormt, kan hij gedwongen worden opgenomen. In noodsituaties moet de burgemeester beslissen over een zogeheten inbewaringstelling, meestal nadat een deskundige alarm heeft geslagen. De rechter moet vervolgens binnen drie dagen beoordelen of die opname moet worden verlengd.