Binnenland

Verbiedt rechtbank ook motorclub Hells Angels?

Wordt in navolging van Bandidos en Satudarah ook motorclub Hells Angels door de rechter verboden? De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in deze zaak.

ANP
27 May 2019 08:04Gewijzigd op 16 November 2020 16:07

Het Openbaar Ministerie (OM) haalde ongeveer tien jaar geleden bakzeil bij een eerdere poging om de van oorsprong Amerikaanse motorclub te verbieden. “Anders dan toen vraagt het OM nu de verbodenverklaringen en ontbinding van de motorclub zelf en niet slechts tegen onderafdelingen of formele rechtspersonen die zijn opgezet namens charters of leden”, motiveerde het OM destijds waarom het nogmaals wordt geprobeerd.

Volgens justitie “verheerlijkt en faciliteert” Hells Angels geweld en andere misdrijven en wordt een cultuur in stand gehouden die steeds opnieuw leidt tot geweld. “Onze rechtsstaat kan niet accepteren dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld”, aldus de officier van justitie afgelopen maart tijdens de behandeling van de zaak.

Maar, volgens de advocaat van de club is er helemaal geen sprake van een vereniging, dus valt er ook niets te verbieden. Volgens Geert-Jan Knoops gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die “een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen”. Nederland telt zestien Hells Angels-afdelingen, maar deze bestaan volgens hem eveneens onafhankelijk van elkaar. Wereldwijd gaat het om honderden afdelingen. “Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur.”

Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, maar de rechtbank in Den Haag heeft eerder tot een verbod besloten De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

Het gaat en ging in al deze zaken overigens nadrukkelijk niet om strafzaken tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclubs in Nederland te verbieden.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer