Dierenbescherming krijgt veel klachten
De Dierenbescherming draait tijdens deze warme dagen overuren. Dagelijks krijgt de organisatie veel vragen en klachten van bezorgde dierenliefhebbers binnen, meldde zij maandag.
De bellers maken zich zorgen om konijnen in hokken in de brandende zon, pony’s in de wei zonder schaduw en water en honden die worden achtergelaten in de oververhitte auto’s. In verband met de aanhoudende hoge temperaturen waarschuwt de Dierenbescherming de Nederlanders de nodige voorzorgsmaatregelen voor de dieren te nemen. „Ook op de ouderen en kinderen wordt tijdens extreme warmte extra gelet. Het is een kleine moeite om ook op de dieren te letten”, aldus woordvoerder M. Wermer.
De organisatie zegt nu juist extra alert op misstanden te zijn. Volgens Wermer hebben zich nog geen extreme situaties voorgedaan. Toch meldde het Kennemer Dierentehuis Zandvoort dat zondag een hond aan de hitte is bezweken. Een 7-jarige Deense Dog zakte aan het eind van de middag op de boulevard in Zandvoort door zijn poten. Hulp van medewerkers van het dierenasiel bood geen soelaas. De beheerder van het dierenasiel wijt de dood van de hond niet aan de eigenaar. „De hitte is het dier fataal geworden, hoewel de eigenaar de hond in de schaduw hield, koud water gaf en regelmatig met hem de zee indook.”
Ondanks de waarschuwingen van de Dierenbescherming blijven de medewerkers klachten krijgen van mensen over afwezigheid van schaduw en drinkwater tijdens deze extreem warme dagen, „Onvoorstelbaar dat mensen zich nog steeds niet realiseren dat ook dieren wat extra water en schaduw nodig hebben in dit soort omstandigheden. Ze vergeten hun hond uit de auto te halen, hun konijn van vers drinkwater te voorzien of hun paard wat beschutting te geven”, zegt Wermer.
De Dierenbescherming maakt zich vooral zorgen om de knaagdieren die voor de verkoop bestemd zijn in de tuincentra. „Het is daar vaak warmer dan in de gewone dierenwinkel. De dieren worden in plastic bakken, soms zonder drinkwater, onder hoge temperaturen gehouden.” Voor een knaagdier is een temperatuur boven de 25 graden in het hok al gauw veel te hoog, waardoor het dier kan bezwijken.
Ook om de dieren in de bio-industrie maakt de Dierenbescherming zich zorgen. „Die dieren hebben het extreem zwaar. Ze zitten in die kleine hokjes, dicht op elkaar. De temperaturen lopen daar heel hoog op. In de kuikenindustrie worden de vogeltjes nog beneveld om het iets koeler voor ze te maken. Maar dat is een kwestie van water naar de zee dragen.”