Buitenland

Eerste afbeelding van zwart gat

Een internationale groep wetenschappers is erin geslaagd om de eerste afbeelding van een zwart gat te maken. „Jullie hebben tot nu simulaties gezien. Deze is echt”, aldus de onderzoekers achter de Event Horizon Telescope.

ANP
10 April 2019 15:18Gewijzigd op 16 November 2020 15:44
beeld EPA
beeld EPA

Dat is een netwerk van allemaal afzonderlijke telescopen die aan elkaar gekoppeld zijn. Nederlandse wetenschappers waren bij het onderzoek betrokken.

Het zwarte gat staat in de kern van Messier 87 (M87), een sterrenstelsel in het sterrenbeeld Maagd. Hij heeft een doorsnee van 100 miljard kilometer en is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon. „Een enorm zwart gat”, zeggen de onderzoekers. Hij staat op 55 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. Die afstand maakt het moeilijk om het zwarte gat te zien: „Het is alsof we vanuit Brussel een mosterdzaadje in Washington hebben waargenomen.”

Zwarte gaten zijn plekken in het heelal waar de zwaartekracht zo groot is, dat niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet. Alles wat in de buurt komt, wordt opgeslokt en verscheurd. Wat we zien, is niet het zwarte gat zelf, maar zijn schaduw, de plek waar het licht is verdwenen. Die grens van het zwarte gat wordt een event horizon of waarnemingshorizon genoemd. „We hebben een wiskundig concept veranderd in een fysiek object, een plek die we kunnen testen, meten en waarnemen”, aldus de wetenschappers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer