Beerput geeft spaarpotten prijs
Op dezelfde locatie in de binnenstad van Zwolle waar vorige maand een onbekend stuk stadsmuur uit de 13e eeuw werd ontdekt, hebben archeologen opnieuw een bijzondere vondst gedaan: zij stuitten op zes laatmiddeleeuwse spaarpotten.
De zes gebroken spaarpotten dateren uit de periode 1525-1575, meldde de gemeente Zwolle dinsdag. Zij werden gevonden in de beerput van een eeuwenoud pand.
De spaarpotten zijn van het zogenaamde borstmodel: ze hebben de vorm van een vrouwenborst. De moederborst staat voor welvaart en deze vorm was in die tijd vrij gebruikelijk voor spaarpotten in de 16e eeuw. Pas later kwam het spaarvarken in de mode.
Volgens een woordvoerder van Zwolle is het bijzonder dat een relatief groot aantal spaarpotten op één plaats is aangetroffen. Dat roept volgens hem vragen op.
„De potten zijn niet allemaal stukgegooid. Bij verschillende exemplaren lijkt het erop dat met een scherp voorwerp geprobeerd is via de gleuf geld te verwijderen.”
Spaarpotten zijn in gebruik geweest in Nederland vanaf het moment dat er geld in omloop was. De vroegste spaarpotten dateren uit de Romeinse tijd. Wat er met de gevonden potresten gaat gebeuren, is nog onbekend.
In Zwolle gaan steeds meer stemmen op om het teruggevonden stuk stadsmuur permanent zichtbaar te maken. Tot voor kort werd aangenomen dat Zwolle, dat in 1230 stadsrechten kreeg, pas in de 14e eeuw werd ommuurd. Door de vondst van een tweede, oudere muur moet de vroegste geschiedenis van de stad mogelijk herschreven worden.